Kevésbé ismert tények, amiktől átértelmezed az idő múlását: az óratudomány mögött álló hihetetlen dolgok

Ugyan ki tudná teljesen megérteni az idő múlását? Az egyik pillanatban csak úgy repülnek az órák, a következőben meg 5 perc is egy örökkévalóságnak tűnik.

Az emberiség már a kezdetek óta próbálja lemérni, keretek közé foglalni és megérteni ezt.

Bár egyre többet sikerül megtudnunk az időről, ezek a különleges tények téged is biztosan meglepnek!

Az emberek sosem tapasztalják meg a jelent – mindig a múltban élünk.

És ezt nem úgy értjük, hogy állandóan nosztalgiázunk, és nem tudunk továbblépni a múltbeli élményeinken. David Eagleman amerikai neurológus úgy véli, az agyunkban van egy aprócska „késés”; emiatt pedig mindent, ami megtörténik velünk, 80 milliszekundummal később észlelünk.

 

Időutazó repülőgép

Egy új-zélandi repülőgép 'utazott az időben': 2018. január 1-jén 0 óra 5 perckor indult útnak az auckland-i repülőtérről és 2017. december 31-én este 10 óra 16-kor landolt a hawaii-i Daniel K. Inouye Nemzetközi Repülőtéren.

Bűnözés és az óraátállítás

Egy tanulmány szerint, amit az U.S. Law Enforcement Assistance Administration végzett, az Egyesült Államokban a bűncselekmények száma következetesen alacsonyabb a nyári időszámítás alatt, mint más hasonló időszakokban. Az adatok azt mutatták, hogy az erőszakos bűncselekmények 10-13 százalékkal csökkentek.

Egyértelmű, hogy a legtöbb bűncselekmény elkövetésekor a sötétség fontos tényező (ilyen például az utcai rablótámadás), ezekből sokkal több esemény történik röviddel szürkület után.

Az idő múlása és a félelem

Amikor tartunk valamitől vagy veszélyben vagyunk, az agyunk rengeteg információt raktároz el egyszerre. Ezek pedig nem tűnnek el mikor már biztonságban vagyunk, hanem elhitetik velünk, hogy a stresszes időszak hosszabb volt, mint valójában.


Ha unatkozunk, sokkal lassabban telik

Biztosan Te is sokszor tapasztaltad már, hogy egy jó film megtekintése közben sokkal inkább szalad, mint mondjuk egy unalmas könyvet olvasva. A helyzet az, hogy mikor unatkozunk, csak magunkra és a gondolatainkra összpontosítunk, ez pedig megtréfálhatja az agyunkat.


Az időutazó űrhajósok


A Föld körüli pályán, vagy az űrben lassabban telik az idő, mint a Földön. Ez magával vonja azt is, hogy az űrbe küldött asztronauták egy picit mindig fiatalabbak lesznek, mint mi, akik a Földön maradtunk.

Gyakorlatilag ezek az űrhajósok a világtörténelem legelső időutazói, hiszen számukra lassabban telt az idő, mint számunkra.