Montoya, az óragyűjtő: ki hitte volna, nem igaz?

A TAG Heuer, a világ negyedik legnagyobb óragyárának neve - a luxus- és sportórák terén pedig piacvezető márkája -1992 és 2003 között a Forma-1-es gyorsasági autós világbajnokság hivatalos időmérőjeként forrt egybe a sportággal.

Nemrég óta pedig a TAG Heuer az Indy Racing League, ezen belül is a világ talán leghíresebb autóversenye, az Indianapolis 500 időmérője.

Mindezt az teszi lehetővé, hogy a TAG Heuer - a műfajban egyetlen márkaként - az 1/10 000 másodperces különbségek mérésére is alkalmas, márpedig a Indy Racing League ezt a pontosságot követeli meg - szemben a Forma-1 "mindössze" 1/1000 másodperces, "laza" elvárásával. 

Az 1860-ban alapított - s akkor még csupán a Heuer nevet viselő - óramárka már 1916-ban kirukkolt "Micrograph" fantázianevű szerkezetével, amely első mechanikus sportkronométerként képes volt századmásodpercnyi különbségek regisztrálására is.

Ezzel új dimenzióba helyezte az időmérést, s a TAG Heuer azóta is a "vágóél" a kronográfok között. Fél évszázaddal később a Microtimer jelentette az újabb nagyságrendnyi ugrást, az 1/1000 másodpercnyi pontosság rögzítését - szintén TAG-Heuer-modell -, s a minap, az április 2-án rendezett baseli bemutatót a nagyközönség megismerkedhetett a Calibre 360-nal, az első, immár századmásodpercek mérésére is alkalmas mechanikus karórával.

"1971-től, Enzo Ferrari felkérésére egy évtizeden át a Scuderia Ferrari időmérője voltunk, s együttműködésünk ideje alatt három világbajnoki cím jelezte: gyümölcsöző ez a kooperáció" - kezdte Jean-Christophe Babin, az osztrák Niki Lauda (1975, 1977) és a dél-afrikai Jody Scheckter (1979) elsőségeire célozva. "Az említetteken kívül Jacky Icxk, Clay Regazzoni, Mario Andretti és Gilles Villeneuve is büszkén viselte a TAG Heuer karórákat."Amikor 1985-ben a TAG (Techniques d'Avant-Garde) csoport megvásárolta a Heuer óragyárat, a partneri kapcsolatok új dimenzióba helyeződtek. "Új partnerünk a McLaren, s az együttműködés azóta is tart, fényes sikerekkel: Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna és Mika Häkkinen világbajnoki diadalai ezt ékesen bizonyítják. Manapság pedig Kimi Räikkönen és Juan Pablo Montoya a frontembereink."

Az autóversenyzében, természetesen. Mert más megasztárok is a TAG Heuer "nagykövetei", ahogyan Monsieur Babin nevezi a márka legközismertebb népszerűsítőit. "Tiger Woods, napjaink legtöbbet kereső, s talán leghíresebb sportembere, s Marija Sarapova, a 18 éves wimbledoni teniszbajnoknő neve kapcsolódott össze az utóbbi években márkánkkal.

A 120 gyémánttal díszített, limitált darabszámban gyártott TAG Heuer Formula 1 Diamonds "Maria Sharapova" karóra láttán minden hölgy szíve szaporábban kezd verni."

A TAG Heuer elnök-vezérigazgatója évek óta ellátogat a Forma-1-es Magyar Nagydíjra - tavaly azonban nem tudott eljönni. "Feleségem várandós volt ötödik gyermekünkkel, Thibaud-val, aki ma már féléves. Idén hat futam meglátogatását tervezem, s mindenhol meglátogatom - illetve megnyitom - a TAG Hauer Clubot. Malajzia, Monaco, Hockenheim voltak az eddigi állomásaim, s Mogyoród után még a bemutatkozó Török Nagydíjra, Isztambulba, valamint a másodszor megrendezendő Kínai Nagydíjra, Sanghajba is elmegyek."Adódik a kérdés: miben egyezik, s miben különbözik a McLaren-Mercedes két világsztár pilótája, a finn Kimi Räikkönen és a kolumbiai Juan Pablo Montoya?

"Kimi a fiatalabb, ő a lendületet, már-már a vakmerőséget, s a csillogást képviseli, Juan Pablo a megfontoltság, az alaposság.

A kolumbiai fiatalember egyébként jeles óragyűjtő, legalább ötven, ritkaságnak számító kronométerből álló kollekció gazdája, s olyannyira szakértő ma már, hogy a Basel 2005 bemutatón megjelentetett legújabb modelljeink kifejlesztésénél is kikértük a tanácsait."

Befejezésül Jean-Christophe Babin tippelésre is vállalkozott a Magyar Nagydíj végeredményét illetően: véleménye szerint Kimi Räikkönen nyeri a mogyoródi futamot, s ezzel ismét szorosabbá válik a pontverseny.

OSZD MEG másokkal is!