Ezeket feltétlen tartsd észben, mikor óravásárlásra adod a fejed

Nem mindegy, milyen célra van vásárolva, jelentősen meghatározza, hogy melyik lesz a megfelelő.

Az alábbi "lista" végiggondolásra érdemes azoknak, akik komolyabba óravásárlás előtt állnak.

Szakmai tanácsok igazi óranepperektől!

Sportos legyen vagy elegáns?

Erre a választ igazából Önnek kell megadnia! De mégis milyen jellemzői vannak egy sportos és milyen egy elegáns órának? Erre a választ viszont tőlünk kapja. Sportos jelleget egy órának általában a fémcsat kölcsönöz, míg a bőrszíj elegánssá teszi. A sötét számlapszínek közül a fekete és fehér, mint klasszikus színek elegáns felé közelítenek, míg az élénk színek a sportos felé. Analóg (óra -perc-másodpercmutatós) óráknál az rómaiszámos számlap az elegánst, még elegánsabbá teszi.

A sok funkciót igénylő, sok-sok segédszámlap többek közt például egy stopper chronos szerkezet viszont sportossá teszi az órát. A műanyag szíj egyértelműen sportos vonalat képvisel, úgymint akár a csak digitális megjelenítési mód.

Mitől lesz egy óra sportosan elegáns?


Ha a karóra a fentiekben leírtak jellemzők alapján sportos vonalat képvisel, de mégis nem csak farmer, hanem akár egy öltöny viselete mellett remek kiegészítőként megállja helyét, azt az órát hívjuk sportosan elegánsnak. Ilyen kombinációra remek példa a CITIZEN AS4050-01E karóra modellje. A sok információ és segédszámlap az órát a sportos vonal felé viszi, de mégis a számlap színe valamint a bőrszíj az elegáns jegyeket kölcsönöz.


Mi az, amit tudni érdemes a bőrszíjas órákról?


A bőrszíjról tudni kell, hogy annak élettartama napi használat mellett kb. 1/2 és egy év közé tehető. Ennek oka, hogy természetes anyagról lévén szó a bőrrel való érintkezés során színét megváltoztathatja, idővel akár kellemetlen szaga is lehet – ez főleg nyári melegebb időszak után tapasztalható. Nem elhanyagolható az sem, hogy a bőrszíjnak a víz nem tesz jót, hiába vízálló az óra. Ajánlott bőrszíjas órák esetén, higiéniás okok miatt is a szíjat évente cserélni.

Ön fémérzékeny?


Abban az esetben, ha Ön fémérzékeny ajánlott antiallergén, bőrbarát titánium tokozású és csatos órát választani. (linkeket beilleszteni pld. Vector, Lin.; Citizenből a …) A fémérzékenység tünetei, hogy a bőrnek az órájával érintkező részénél kiütések jelentkeznek. Persze érdemes azt is figyelembe venni, hogy más ékszer viseleténél tapasztalt-e hasonlókat, vagy csak órájánál. Ha ez utóbbiról van szó, akkor érdemes megnézni, megmutatni óráját szakembernek, bármelyik BORKUTIME Óraszaküzletben dolgozó eladónak. Így biztos választ kap, hogy az Ön óratokjának nem jó minőségű anyaga (pld. alloy) bármely, akár nem csak fémérzékeny személynél is hasonló tüneteket produkálna.

Milyen színe legyen az óra számlapnak?


A karóra számlap színének kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a sötét számlapok elegánssá teszik az órát, míg például világos számlapnak a jól leolvashatóság az előnye. Ez főleg idősebb korosztály esetén lehet fontos.


Mit jelent, hogy automatikus vagy öröknaptáras egy óra?


Automatikus naptárról, akkor beszélünk, ha az óra a hónapokat is felismeri, míg öröknaptárasról, ha a szökőéveket is. Az ilyen karórák előnye, hogy a nem 31 napos hónapot követő első nap sem kell utánállítani, korrekciót végrehajtani, az utóbbinál, pedig a naptár funkciót csak egyszer szükséges beállítani, majd azt követően mindig a helyes dátumot mutatja.

Hogyan válasszon gyerekórát?

Gyerekóra esetén minden esetben tanácsos könnyebb, műanyagtokos és műanyag szíjas órát és min. 5 bar-ig alapszinten vagy 10 bar-ig fokozottan vízálló modellt választani.

Hogyan működnek az automata órák?


Automata szerkezetű órák működésüket tekintve egyszerűen úgy mutathatók be, hogy egy középpont körül forgó súly található bennük, mely a fizika törvényei szerint mindig a Föld középpontja felé irányítja mozgását. A súly körkörös mozgása során a szerkezetben található rugó felhúzásra kerül. Az automata karórák valamelyest pontosabbak egy egyszerű mechanikus óránál, nem szükséges kézzel felhúzni, viszonylag egyenletes mértékű a rugó feszítettségéből adódó nyomaték.

Működése során az eltérés kb. +/- 10-60 mp./nap. Fontos jellemző tulajdonsága, ha az órát levesszük és mozgás nélküli, nyugalmi állapotban hagyjuk akkor kb. 32-36 óra eltelte után, leáll. Azaz az autómata karóráknál szükséges az aktív kézen hordás a folyamatos működéshez.

Hogyan működik egy hagyományos kvarcóra?


A kvarcórában található kvarckristály, az órában található elemtől kapott energia hatására másodpercenként 32.768 hullámú rezgést generál. A rezgéseket egy, az órában található integrált áramkör (közismertebb nevén IC) számolja. Minden 32.768-ik rezgéshullámot követően impulzust ad és működésbeléptet vagy egy motort (analóg kijelzés) vagy egy LCD kijelzéshez szükséges rendszert.

 

Mennyire legyen vízálló az Ön órája?


Gyakori kérdés, hogy mennyire legyen vízálló az óra, illetve melyik kategória, milyen ellenálló képességet biztosít. Karórák estében alapvetően az alábbi vízállósági kategóriákat különböztetjük meg:
- nem vízálló: semmiféle víz, nedvesség, pára vagy gőz nem érheti az órát. Nem rendelkezik semmiféle szigeteléssel sem.
- cseppálló: fröccsenő víz ellen védett, de úszni, fürdeni nem lehet az órával. Például kézmosásnál felfreccsenő vízzel szemben ellenáll. Water resist 30M (3ATM) az alkalmazott jelölés.
- alapszinten vízálló 5 bar nyomásig: úszni, fürdeni lehet az órával, de vizisportokhoz nem ajánlott. Jelölése: WR 50M, 5 BAR, ezekben az órákban már belemehetünk a vízbe, de csapkodni a vizben hírtelen mozdulatokat tenni, vizbe ugrani tilos.
- fokozottan vízálló 10 bar nyomásig: úszni, fürdeni lehet vele. Könnyű vizisportokhoz is használható, de jetbike, vízisí, toronyugrás és búvárkodás nem ajánlott, általában ezeket az órákat javasoljuk ha mindenapos úszáshoz akarjuk használni. Jelölése: WR 10bar, WR100M
- fokozottan vízálló 20 bar nyomásig: ez már valóban magas szinten ellenáll a víznek. Kemény vizisportokhoz is viselhető. Jelölése: WR 20bar, WR200M



OSZD MEG másokkal is!