Órák, amik megérik az árukat, Patek Philippe, Jaeger-LeCoultre, csak a legjobbak

Ha a luxusórák piacán keresgél valaki, akkor egy márkát talál, amellyel soha nem lőhet mellé, ez a Patek Philippe. A lengyel gyökerekkel rendelkező, de 1851-ben Svájcban alapított cég nevéhez számos technikai újítás kapcsolódik.

Ők készítették például az első svájci karórát, de az időzóna kijelzés és az öröknaptár is náluk jelent meg először.

A technikai innovációk mellett már a kezdetektől nagy hangsúlyt helyeztek az elegáns megjelenésre is. A márka hamar a királyi családok és pápák kedvencévé vált.

A világ legdrágább órája is egy Patek 1518 Stainless Steel modell, amelyet 2016-ban 11 millió dollárért adtak el a Phillips Aukciósháznál.

A márka egyik zászlóshajója a Calatrava sorozat. Maga az elnevezés is a manufaktúra logójára, a Calatrava-keresztre utal, amely eredetileg egy spanyol rend jelképe volt. Ez a ’90-es években készült letisztult darab maga az elegancia, ráadásul a hátul nyitott toknak köszönhetően az aprólékos műgonddal kidolgozott szerkezetet is megcsodálhatjuk.



Egy külön kategóriába sorolhatjuk a zsebórából átalakított karórákat. Ez az 1910-ben készült Patek szerkezet is egy ilyen ritkaság, amelyet szintén egy látványos hátul nyitott tokba helyeztek. Ez az az óramárka, amelynek értékes zsebórái Magyarországon is felbukkannak.

Így őrizte meg ezt a gyönyörű, századfordulón készült arany női zsebórával is. Erre mondják, hogy találó a cég szlogenje: “Egy Patek Philippe-et valójában sosem birtokolsz, csupán megőrzöd a következő generációnak”.

PATEK PHILIPPE – Calatrava, zsebórák

Az 1833-ban, Antoine LeCoultre alapította óramanufaktúra nevéhez több száz találmány kötődik. Jelenleg is ők tartják a világ legvékonyabb órájának rekordját az 1907-ben megalkotott, 1,38 mm vastag Calibre 145 zsebórájukkal.

Egyik leghíresebb sorozatuk a Memovox, amelyet az 1950-es években mutattak be. Az akkori kor divatjának megfelelően túlméretezett, ébresztővel ellátott, vízálló búvárórákat dobtak a piacra. A 70-es évekbeli ún. TV-képernyős design-ja egy igazi ritkaság az órapiacon, a többi Memovox-tól eltérő, négyszögletes, a televíziókat idéző formavilágával. A női modellek közül biztos befutó az Ideale modell, amely gazdag brill ékítésével igazi klasszikus ékszeróra.

  

A Jaeger-LeCoultre nevéhez fűződik az Atmos asztali óra is, amely etil-klorid tartályának köszönhetően a hőmérséklet változásával képes járástartalékot képezni, azaz emberi beavatkozás nélkül önjáró, örökmozgó. Magyarországon legutóbb 1,9 millió forintért kelt el egy mérnöki csodának számító Atmos, az idei óraaukción egy egyedi gyűjtői darabbal álltak elő a BÁV szakértői, amelyet egy régi csillagtérképpel és 4 híres asztrológus képmásával díszítettek.

Jaeger-LeCoultre – Memovox, Ideale, Atmos

A legrégebbi, megszakítások nélkül működő óragyártó 1755 óta. A legendás svájci óramanufaktúra rajongói között megtaláljuk II. Erzsébet királynőt, IX. Pius pápát, Napóleont, John D. Rockefellert, de Marlon Brandót is. Szlogenjük így szól. „Készíts jobbat, ha lehetséges, mert az mindig lehetséges.”

A nagy aukciósházak egyik legkeresettebb modellje a Patrimony. Az 1950-es években bemutatott modell a minimalizmus jegyében született, és egyben a cég megújulásának a szimbóluma is. A tiszta vonalvezetés, a hivalkodásmentes elegancia tökéletes példája.

A számos változatban elérhető klasszikus mindegyike az órásmesterség csúcsát testesíti meg. Ez a ’90-es évekből származó arany karóra, szokatlan korona elhelyezésével a zsebórák előtt tiszteleg, letisztultságával maga az elegancia.



Ha az ékszeróráknak lenne szabványa, akkor a Malte női arany karóra lenne az. Már magának az arany karpántnak a kialakítása is mestermű. A letisztult számlap és a díszítéshez felhasznált 41 briliáns csak tovább emeli az óra kifinomultságát. Az elnevezés utal a cég logójára, a máltai keresztre.

OSZD MEG másokkal is!