Gérald Genta 5 legikonikusabb órája: ezek már nem órák, csuklóra szánt ékszerek

Gérald Genta igazi legendás óramester volt, aki a hosszúnak mondható pályafutása alatt alkotott néhány igazán remekre szabott darabot.

Olyan modelleket, melyeket méltán lehet említeni.

Ezek a zseniális szerkezetek egyenként is műalkotások, melyek a mester elméjének szüleményeiként indultak, hogy aztán igazi óracsodává válhassanak.

Genta olyan nagy óramárkákkal dolgozott együtt, mint az Omega, Az Audemarts Piguer vagy az IWC.

Most bemutatunk 5 igazán speciális darabot a remekművekből.

Audemars Piguet Royal Oak

Ezt az óraspecialitást kifejezetten az Audemars Piguetnek tervezte 1970-ben. Genta az óra tervét mindösszesen egyetlen éjszaka alatt álmodta meg.

Elmondása szerit eredetileg egy merülőbúvár régi búvársisakjának ódon látványa ihlette meg, ezt pedig belevitte a Royal Oak látványtervébe és egyes elemeibe is. Ez az óralap körüli "csavarozásban" mutatkozik meg leginkább, és a kissé szögletes vonalvezetésben.

Az oktagonális design megmaradt az órakülönlegesség későbbi reinkarnációinál is, mivel ez adja a modell "lelkét", ami külsőre megkülönbözteti mindentől. A Royal Oak Offshore Diver 2013-ban bemutatott modellje méltó utódként tekinthető.

Bulgari Bulgari

Eredetileg ennek az órakülönlegessének az inspirációja egy római kori érme volt, ami ennyire megihlette Genta mestert. Ezt vette át az óra külsejének megtervezésénél azzal, hogy a Bulgari feliratot a külső keretbe gravíroztatta a rozsdamentes acélfelületbe.

A különleges hengeres vonaltervezés szintén az érméről lett mintázva, és ad neki egy karaktert.

A modell annyira különleges és egyedi, hogy 36 év alatt a Bulgari Bulgari alig változtatta az óra kinézetét a későbbi "reinkarnációk" során.

Ma már többféle kivitelben létezik, a mechanikustól kezdve kvarc-oszcillátoros változatig Legutóbb 2018-b an jelent meg egy újabb modell.

IWC Ingenieur

Az IWC Ingenieur egy igazi elegáns óracsoda, amit 1976-ban készített el a mester. Az óra előlapján jól látható "csavarozás "szándékos látványterv, ami ad egyfajta karaktert a modellnek, hasonlóan az egyik fentebb említett modellhez.

Ez az elem megkülönböztethetővé teszi más óráktól, így a későbbi újrázások sem váltak meg tőle. Az IWC Ingenieur Double Chronograph Titanium is magán viseli ezeket az impozáns elemeket, sőt, létezik egy kifejezetten retro szellemben újratervezett műalkotás, amit 2017-ben dobtak piacra.


 

Omega Constellation

Az egyik leggyönyörűbb óramodell, amit Gérald Genta valaha tervezett. Az egyik mesterműve, munkásságának kvintesszenciája. Az Omegának tervezett nőknek is kiválóan passzoló darabja.

A modellnek ma is vannak méltó utódai, amik Sedna Gold néven futnak.

A lélegzetelállító rózsaarany külső, a rozsdamentes acélváz, és a szintén fémes színben pompázó óramutatók a fehér számlappal észbontóak. Bárkit levennének a lábáról.

Patek Philippe Nautilus

Genta egyik legnépszerűbb, talán legnagyobb hírű alkotása. A Nautilus kódnévre hallgató órát eredetileg 1974-ben alkotta meg a mester.

Az óra olyannyira markáns és népszerű lett az évek során, hogy mind a mai napig ez, a Patek Philippe égisze alatt futó óra a valaha volt legnagyobb népszerűségnek örvendő, legikonikusabb luxuskategóriás sport órája.