Eberhard: a svájci minőségű óragyár és remek óracsodái, avagy a márka története

1887 -ben a 22 éves Georges-Emile Eberhard megapította az Eberhard & Co. óragyárat Svájcban , La Chaux-de-Fonds városában .

Az Eberhard története a kezdetektől fogva összekapcsolódik az autóversenyzéssel és a sportokkal.

Ezt az óramárkát választották az első Európában megrendezett autóverseny időmérőjének, ami döntő szerepet töltött be a márka népszerűségének szempontjából. Ettől fogva az Eberhard órák a műértők és az autókedvelők között egyre nagyobb hírnévnek örvendtek.



Az Eberhard az elején kronográfos zsebórákat gyártott, majd 1919-ben elkezdődött a kronográfos karórák készítése is.

Sőt, ők lettek az olasz tengerészet hivatalos óragyártója 1930 -ban. 1939-ben a gyár megalkotta az első Rattrapante technológiával készült kronográfot, mely lehetővé tette a kettős stopper időmérést egy rendkívüli mechanikának köszönhetően. Az első Extra-Fort modell 1950-ben jelent meg, melyben egy különleges alkatrész garantálja a kronográf indító és leállító funkciójának vezérlését, ezáltal megakadályozza, hogy a mérő működés közben lenullázódjon.

Tazio Nuvolari
A cég 100 éves évfordulóját 1987- ben ünnepelte a Navymaster kollekcióval. 1992 a Tazio Nuvolari sorozat éve volt, melyet Tazio Giorgio Nuvolari (ld. a képen balra) olasz motor-, és autóversenyző legendás alakjának emlékére és tiszteletére alkottak meg.

Ezt követően 1996-tól előtérbe került a nagyméretű modellek gyártása, így született meg a 43 mm átmérőjű Traversetolo.



1997 ismét új mérföldkövet jelentett az Eberhard történetében. Megalkották az „ 8 Jours”-t , mely egy különleges, az Eberhard által szabadalmaztatott szerkezet révén mindössze heti egyszeri felhúzást igényel. Az 8 Jours kollekcióban az órák járástartalék kijelzősek, hátlapjukon áttetszők, így láthatóvá válik az óra mozgó szerkezete. (ld. a képen jobbra)

A harmadik évezredet a Chrono 4 modellel indították útjára, amely az első olyan kronográf az óragyártás történetében, melynek fő számlapján négy alszámlap található vízszintesen egy sorban, illetve egy függőleges sorban a Chrono 4 Temerario esetében.

Ezzel a sorozattal megreformálták a kronográf leolvasásának mikéntjét.

2003 – ban új modellel bővült a Tazio Nuvolari kollekció, melyet a jól ismert Vanderbilt kupa győztesének tiszteletére alkottak meg.

Egy technikai fejlesztés vívmányaként az újdonsült mechanikus kronográf automata önfelhúzó szerkezetet kapott. Elmondható, hogy a modellt az újítás , a technikai fejlődés és a történelmi tradíciók iránti mélyen gyökerező tisztelet hívta életre.

2006 – ban jelentek meg a Scafodat modellek. Ebbe a kollekcióba búvárórák tartoznak, melyek hátlapján jellegzetes csikóhal motívum látható.

Fő jellemzőjük, hogy 500 méterig vízállóak. Ezeknél az óráknál lehetővé válik a lemerülési idő kijelzése és egy biztonsági szeleppel a víz alatt az órába beszivárgó helium eltávolítása.

Az Eberhard & Co fennállásának 120. évfordulójának alkalmából jelent meg 2007 – ben a „Chronographe 120ème Anniversaire „ modell, melynek átlátszó hátlap üvege révén gyönyörködhetünk a kifinomult óraműben.



OSZD MEG másokkal is!