A legsötétebb óra legendás órája: ezt hordta Winston Churchill a nagyformátumú politikus

Láttad már a Legsötétebb óra című filmet?

Ez az a film, ami Winston Churchill és nemzetének, az angoloknak a legsötétebb történelmi pillanatait mutatja meg a háború időszakában.

A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt.

A közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülmények között nézett szembe legsötétebb órájával, lelkesítette fel a nemzetet, és próbálta megváltoztatni a történelem menetét.

A film maga óriási siker volt, és az egyik érdekessége az, hogy a benne szereplő, Churchill által hordott órát újraalkották.

Az az óra ugyanis egy legendás órává vált a történelem során.



Hihetetlen, de a Breguet No. 765 zsebóra egybeforrt Churchill nevével.

Churchillről létezik is egy 1941-es portré, amin látszik a Breguet 765 aranylánca, ami a kép egyik feltűnő központi eleme, ez a híres "The Roaring Lion" portré, ami legendás képként vonult be a történelembe.

A 2017-ben bemutatott, már fent említett filmben is szerepelt az óra.

A korabeli beszámolók szerint ez a fehér számlapos, úszálymutatós kronográf mindig a társaságát élvezte a nagyra becsült vezetőnek.

Winston ezt az órát mint "The Turnip" hívta – amit ha szótárból dolgoznánk, akkor Fehér Répának fordítanánk, de mi tudjuk, hogy ez a (mára egyébként a zsebórákkal együtt leáldozott) kifejezés angolul egy nagy méretű, terebélyes, régi vágású zsebórára is utal.

Sokan nem tudják, de nagyon fontos érdekesség, hogy a film miatt újraalkotta a Breguet óragyár a legendás órát.



Ezt az órát a mozivásznon Gary Oldman hordta, Churchillnek bemaszkírozva.

Az óra párját ritkító volt a zsebórák között, többek között nagy gongjaival és percismétlő funkciójával.

Nem beszélve a kétsíkú hajszálrugóról, és a szépen kidolgozott felületéről, ami kiváló minőséget sugallt már első ránézésre is.

A feljegyzések szerint Churchill szerette a Breguet óráit, gyakran tett látogatást az üzleteiben , szinte csodálta a manufaktúrát.

Churchill azonban mindig is régimódi volt, a karórák megjelenésekor is inkább a zsebórákban látta a megfelelő "társat".



Külön érdekesség, hogy Churchill zsebórájának elegáns és tiszta számlapján az óramutatók nem csak különböző méretűek hanem alakúak is, ami ad egy jó elkülönítő hatást és egyben praktikus is.

A már-már mérnöki eszközre emlékeztető, pontos osztású skálák mozgalmassá teszik, de nem zsúfolttá.

Hogy újra megalkottak a film kedvéért egy ennyire összetett órát modern eszközökkel, mindenképp figyelemreméltó és becsülendő!

Érdekes volt?

Akkor oszd meg még több órakedvelővel!