A 20. század legendás és győztes karórái: a siker kulcsai voltak

Elképesztően ritka és páratlan darabok.

Felsorolunk néhány igen impozáns darabot a 20. század legendái közül!

1) Rolex Cosmograph Daytona ref.6239 Paul Newman


Paul Newman-t is, okkal. Most az ő, abszolút ikonikus órája kerül a gyűjtők elé. A Phillips szerint legalább egymillió dollárt ér, a szakértők viszont ennek sokszorosát várják.

Aki “megnyeri”, kap az óra mellé egyéb gyűjteménybe illő dokumentumokat a Newman családtól. Hogy az óráról is ejtsünk pár szót, 37 milliméteres acéltokba zárták a cal.722-nek nevezett Valjoux 72-re épülő kézihúzós stopperes szerkezetet. Üvege plexi, a számlapja pedig a mostanra ritkaságszámba vett exotic-számlap, korának megfelelő patinával.



2) Tudor Oysterdate Monte Carlo ref.7032


A világ igazságtalansága, hogy a Blancpain Fifty Fathoms leütési ára 10-20.000 euró közé tippelt, a Tudoré pedig 50-100.000 euró közé. Tény, hogy egy kifejezetten ritka darabról beszélünk, a Tudor első stopperes órájáról, amit mindössze ~ két évig készítettek, viszont más színű számlappal ez a referencia elérhető már 23.000 euróért is (chrono24-en). Az órát egy kézihúzós Valjoux 7734 szerkezet hatja, nem egy ritka szerkezet ebből a korból (1971).

Az érdekesség sokkal inkább az állapota. 45 éves órákat ilyen vastag tokkal, ilyen élekkel, ebből a kategóriából, ami újkori árán abszolút viselésre rendeltetett, semmint gyűjteménybe, széfbe rejtésre, nagyon ritkán látni. Hogy fennmaradt, és jó állapotban, ez adhatja a várt magas árat.



3) Blancpain Fifthy Fathoms


Az első búváróra. Nem a Rolex Submariner, hanem a Blancpain Fifty Fathoms, rövidebben BPFF. A marketing nyomta el a típust valamennyire, amiben a Rolex kifejezetten erős volt. A fifthy fathoms jelentése magyarul ötven öl. Ami 91,44 méter. A Rolex Submariner pedig kerek egész 100 méterig volt vízálló az Oyster tokkal. “Az első óra 100 méter vízállósággal” pedig sokkal jobban hangzik, mint a “Az első óra, amivel ötven ölre is merülhetsz”.

Előnyére váljék, az idők során katonai órává vált, volt belőle olyan változat is, ami jelölte a tokon belüli pára mennyiségét. Bár kifejezetten I/O képességekkel működött: Ha átlépett egy szintet a páratartalom, egy kis kör elszíneződött a számlapon. Örökre.

Érdekesség még, hogy voltak olyan katonai változatok, amiknek a hátlapjába bele volt gravírozva, hogy “DANGER. IF FOUND RETURN TO NEAREST MILITARY FACILITY”. Tehát vigyázat, ha ezt találta, azonnal vigye be a legközelebbi katonai bázisra. Mivel a hidegháború idején az emberek rettegtek a sugárzástól, így a BP készített egy olyan változatot, aminek számlapja nem tartalmaz sugárzó anyagot, és ezt egy aránylag nagy logóval is jelölte a számlapon. Mindenesetre 1953 óra gyártják, ez a darab ’58-as, 41 milliméteres, Blancpain automata werk van benne, és 20.000 eurónál nem tartja többre a Phillips.


4) Panerai ref.3646 Type-E


Eredetileg az olasz haditengerészetnek készített búvárórákat az olasz eredetű Panerai. Az adott darab 1944-ből származik. Érdekes együttműködések köttettek akkoriban: A tok Rolex, a számlap az ún. California számlap, fele római, fele arab számokkal – ezt ’41-ben védette le a Rolex-, a szerkezet szintén Rolex, cal.618, kézihúzós. Vagyis Cortebert. Ugyanis a Cortebert szállított szerkezetet a Rolexnek, márkára szabva, majd a Rolex ezekből továbbértékesített például a Panerai felé.

Két igazi különlegessége közül az egyik, hogy 1938 és 1950 között A-tól G-ig nevezték a generációkat. Ez Type-E, amiből 27 ismert darab van összesen jelenleg. Tehát ritkának tekinthetjük. Ez máris megmagyarázza a várható 50-100.000 euró közötti összeget. A másik különlegessége ami a típus nevét is adta, a világító festékkeverék a számlapon, “Radiomir”. Rádiumos festékkeverék, ami még napjainkban is sugároz annyira, hogy nem érdemes nyitogatni a tokot.

A rádium felezési ideje 1600 év, a számok pedig kizárólag a sugárzó anyag miatt világítanak. Ijesztő és mégis felettébb érdekes. ITT van egy sok képes cikk a korabeli számlapokról.


5) Rolex Submariner ref.6200


1954-ben készült, már 200 méteres vízállósággal. A tényleg nagyon ritka számlapot, amin 3-6-9 órát arab számokkal jelölik, a korai Explorer ihlette. Keveset gyártottak belőle és a gyűjtök egyik kedvence lett.

Másik érdekessége a nagyméretű korona, 8mm az átmérője, viszont a tok csupán 37 milliméteres volt, így kifejezetten nagynak hatott. A szerkezete a korai A296-os automata werk.

A számlapja ennek is rádiumos festékkeverékkel készült (’68-ban tiltották be a rádium ilyen célú felhasználását), látszik a számokon, indexeken a vastag, már porladó réteg, és látszik az is, hogy a márka-, és típusjelzés nem világít, rádiumot nem tartalmaz, egészen máshogy patinásodott.

A várható eladási ára valahol 200-400.000 euró közé taksált.