A Hold meghódítása után a Mars a következő cél az Omega óráinak


A NASA 12 márka közül választotta ki ezeket az időmérőket, és egy komoly tesztidőszak után az Omega nyerte a kizárólagosságot, így válhatott a Speedmaster a NASA űrhajósainak alapfelszerelésévé.

A gyár múzeumában természetesen egy menetkész szkafander is található, amelyre az előírt módon rögzítettek egy Speedmaster karórát.

A Speedmaster természetesen nemcsak a Holdra kísérte el az asztronautákat, hanem más űrutazások alatt is hűen szolgálta őket. Egy ilyen küldetés volt az 1970-ben lezajlott esemény is, amely az Apollo XIII. nevű űrhajó nevéhez kötődik.

Az Apollo XIII. incidens mindenki előtt ismert, de az talán nem, hogy az asztronauták Omega Speedmaster Professional karórái aktív szerepet vállaltak a sikeres visszatérésben.

Ez nem üres reklámszlogen a gyár részéről, hanem tény, amelyet a NASA űrhajósai az egyik legnemesebb díjjal, a Silver Snoopy Awarddal jutalmaztak.



Űrhajóséleteket mentő szereplők kaphatják csak meg ezt a neves díjat, amelyre az Omega annyira büszke, hogy limitált szériában kiadta a díj hivatalos emblémájával ellátott Speedmaster Professional karórát is.


A Hold meghódítása után a következő cél a Mars.

Természetesen az Omega is felkészült a Mars meghódítására, és bemutatta az X-33 névre keresztelt Speedmaster karórát, amely a Moonwatch funkcióihoz képest lényegesen tágabb lehetőségeket biztosít a felhasználóknak.

Ezt a karórát az Omega amerikai és orosz űrhajósok közreműködésével készítette.

Az idő kijelzésén túl - a különlegesen kialakított, kör alakú digitális kijelzőn - számos funkció található.



A küldetés időtartamának kijelzése napokban is, az 1/100 pontossággal mérő stopper kijelzés, a több mint 80 decibellel működő ébresztés, a GMT kijelzése, valamint a kék színű háttérvilágítás. A felsoroltak mind olyan hasznos funkciók, amelyek egy űrutazás alkalmával szükségesek az asztronauták számára.

Természetesen ezt az állítást is igazolja az Omega, hiszen a karóra hátlapjába belevésték, hogy az X-33 modellt a NASA űrmisszió teljesítésére alkalmas órának minősítette.

OSZD MEG másokkal is!