Strandra való órák: avagy mi lehet a legjobb választás nyaralásra, a víz szerelmeseinek

Persze az ember ősi vágya, hogy ura legyen a környezetének és kontrollálja az életét ilyenkor sem szűnik meg, ennek pedig egyik fontos kelléke egy az eltelt idő mérését szolgáló szerkezet, azaz egy karóra, amely vizes környezetben csakis megfelelő szigetelés esetén használható. Az ilyen szigeteléssel ellátott órákat a köznyelv - gyakran tévesen - búváróráknak is nevezi.

Jelen írásunkban összefoglaljuk, hogy mit kell tudni a búvárórákról, mit jelentenek a különféle vízállósági kategóriák...

Vízálló órákat már a XVII. százdban is készítettek, de a mai értelemben vett búvárórák őse a Rolex által 1927-ben bemutatott "Oyster" (hermetikusan szigetelt) tokos óra volt. Más kérdés, hogy az első, sorozatban gyártott búváróra már a - szintén svájci - Omega SA céghez, annak "Marine" márkanevű órájához fűződik.



A modern búvárórák dizájnjára a legnagyobb hatást az 1954-ben bemutatott Rolex Submariner tette, amelynek az összes funkcióját/megoldását a mai napig szinte kötelező egy búváróra esetében alkalmazni. Mik is ezek?

Óratok: sós víznek ellenálló acélból (316L vagy 904L rozsdamentes acél), kerámiából vagy szintetikus anyagból készül.

Egy irányba forgatható lünetta: a merülési idő - percekben mért - beállítására szolgál.

Óraüveg: edzett hegyi kristály v. szintetikus zafírüveg.

Korona: vízzáró tömítéssel ellátott, komolyabb órákban csavarozott (a koronafunkciók használatához előbb ki kell csavarni).

Szíj: acélszíj esetén ugyanabból az acélból kell készülnie mint az óratok (korrozió megelőzése céljából). Más anyagok használata esetén a legfontosabb szempont a sós vízzel szembeni ellenállóság.

Láthatóság/leolvahsatóság: a tökéletes leolvashatóság alapkövetelmény. A számlap és a lünetta jelőléseinek nakés a mutatók teljes sötétségben is jól láthatónak kell lenniük.

Vízállóság: az órák vízállóságát méterben vagy atmoszférában (mekkora víznyomást bír el az óratok anélkül, hogy víz kerülne az óra belsejébe) szokás jelezni.



A legelterjedtebb jelzések/kategóriák a következőek:

5ATM / 50m: búvárkódásra nem alkalmas, úszáshoz, vízi sportokhoz épp csak megfelelő.

10ATM / 100m: búvárkódásra nem alkalmas, úszáshoz, vízi sportokhoz ajánlott.

20ATM / 200m: könnyű búvárkódásra alkalmas, mindenfajta vízi sporthoz ajánlott.

30ATM / 300m: könnyű búvárkódásra alkalmas, mindenfajta vízi sporthoz ajánlott.

Léteznek persze ennél nagyobb mélységekre szánt órák is (pl. a Luminox Scott Cassell modelljeivel 500 méterig is merülhetünk), de ezek már tényleg professzionális búváróknak szánt, speciális darabok, ebben a cikkben viszont inkább a hétköznapi használatra szánt modellekkel foglalkozunk.

Mint a fentiekből látható, egy igazi búvárórának igazán sok kritériumnak kell megfelelnie.

OSZD MEG másokkal is!