Ezért van héliumszelep a profi búvárórákban: ezt tudtad róluk? Nagyon érdekes

Mire szolgál és szükséges-e egyáltalán?

Nem vitás, hogy akinek volt már valaha aminőségi búvárórája, az tudja, hogy ezek az órák rendelkeznek egy különlegességgel. Egy olyan "alkatrésszel", amiről nagyon sokat még csak nem is tudják, hogy pontosan mire való.

Ennek a titokzatos héliumszelepnek jártunk most utána, mivel sokakat foglalkoztat.

Kétségtelen, hogy a búvárórák megosztó, sokat vitatott és egyben misztikus része ez a szelep.

De mire való?

Fontos egyáltalán?

Miért kerül hélium az órába? Vagy csak a neve hélium?

Sokan tudják, hogy a hélium nevető rohamokat képes előidézni, ha valaki belélegzi és rögtön azt is meg akarja mutatni, hogyan változtatta meg e nemesgáz a hangját. Azt már kevesebben tudják, hogy a hélium szín-, íz- és szagmentes gáz, amely nem hajlandó ötvöződni más elemekkel.



Ellentétben például a Nappal, a Földön csak ritkán fordul elő, de ez is elegendő ahhoz, hogy a héliummolekulák az apró méretükkel bárhova bejussanak – akár az óratok belsejébe is.

Már az 50-es években nyilvánvalóvá vált, hogy a hélium jelentősen rongálja az órák belső szerkezetét is.

Amellett rengeteg halálos búvárbalesetet okozott, mire kezdtek rájönni, hogyan oldják meg a dekompressziós problémát az emberek védelme érdekében.


De hogy kerül az óra zárt tokjába mégis hélium?

Az órákba a víz alatti helyeken való tartózkodás során képes volt beszökni némi hélium, ilyenek voltak a habitatok, azaz kiegyenlítők, ahol a búvárok dekompressziót végeztek, jelentősebb merülések során.

Gyakran egy hétig is bennük tartózkodnak és ez idő alatt a hélium beszivárgott az óra belsejébe.

Az óragyártók a hélium kitágulásával kapcsolatos problémákat az óraüveg tokból való kilazulása alapján vették észre. Az általában bizonyos nyomás alatt kerül behelyezésre a tokba. Amennyiben a hélium nyomása a tokban, amely több napon vagy héten keresztül nem volt héliummal telítve, a relatíve rövid felmerülési idő alatt bizonyos érték fölé nő, az üveg egyszerűen meglazul és kimozog a tokból.



Végül erre hozták létre mint egyfajta megoldás, a hélium szelepet.

Így a válasz egyértelműen az, hogy a hélium szelep nagyon is fontos kelléke és funkciója a búváróráknak.

A héliumszelepnek is megvannak azonban a maga visszásságai: így ugyanis csak kicsi eséllyel, minimálisan, de víz szivároghat be az órába, de ez valóban elenyésző kockázatú.


A tényleges kihasználásukat gyakorlatilag csak a szaturációs búvárok szolgálatában látjuk.

Ezért akik nem merülnek hihetetlenül mélyre, azoknak valóban okafogyottnak tűnhet a héliumszelep, de akik a mélység kifejezett szerelmesei azoknak ez egy fontos dolog egy órában.