Kronográf: az egyik legbiztosabb pont egy órában, eláruljuk, hogy miért

Minden, amit tudnia kartál a kronográfokról!

Napjaink órái már sokkal többet jelentenek annál, mint amik. Már nem csak egyszerű időmérő eszközök, de még csak nem is ékszerek önmagukban annak ellenére, hogy a külcsínyre is rengeteget adnak.

Az órák ma már kuriózumok, egyedi jelenségek.

Olyan csuklón hordható csodák, amik egy-egy egyéniséggel bírnak, és amik megtestesítik viselőjük társadalmi elhelyezkedését, jellemét vagy épp stílusát, vérmérsékletét.

A mai karóra, mindenféle túlzások nélkül, univerzális eszköz.

Napjaink óracsodái rengeteg különféle funkcióval rendelkeznek, azonban van egy közös metszet, ami talán az egyik legnagyobb halmazt alkotja.



Ez pedig a kronográf.

De mi is ez az egész? Mit jelent az, hogy kronográf, és miért ennyire fontos, hogy az egyik sziklaszilárd alaptézis, alapfogalom az óravilágban?

Ha le akarnánk egyszerűsíteni, azt mondanánk, hogy egy analóg (mutatós) stopper.

A kronogrfá megalkotásának ötlete és gondolata eredetileg Louis Moinet nevéhez fűződik, aki 1816-ban találta fel.

Az óráscégek régebben kizárólag férfi funkcióként néztek a kronográfra és nagyrészt csak a racing és pilóta modellekbe szerelték. Ma már más a helyzet. A kronográf egyik tulajdonsága a kitöltés és a megfelelő megmunkálás esetén a számlapok vizuálisan vonzó kiegyensúlyozása, ami nem csak a férfi csuklóra szánt karóráknál jön jól.

A kronográf működési elve nem bonyolult, de annál zseniálisabb.

A leginkább az elindítja, megállítja, kinullázza szóhármassal lehetne jellemezni.

 

A kronográffal felszerelt karóra két független mérő rendszerrel rendelkezik. Egyik az aktuális időt mutatja a másik az időszakokat méri (stopperként működik).

A kronográf mechanizmusának elindítása általában a fent elhelyezett gomb segítségével történik. Ugyanazon gomb ismételt megnyomásával megállítjuk a mérést. A lemért idő kinullázása az alsó gomb hatáskörébe tartozik.

A kronogrfá láthatóan egy csodálatos, nagyon fontos mérföldkő az órák világában, ami ma is rengeteg órába szinte kötelezően bekerülő alapfunkció.

Aki egy jó kronográf birtokában van, az már nem választhatott rosszul!