Salvatore Ferragamo: a legendás óramárka, ami letarolta az órapiacot


Salvatore Ferragamo 1898-ban született Itáliában, Bonitoban, Avellino mellett egy 14 gyermekes család 11. gyermekeként.

A cipőket mindig szenvedélyesen szerette.

Miután 9 évesen elkészítette az első pár cipőt húgának, érezte, hogy megtalálta a magának való hivatást.

Miután egy évig cipőkészítést tanult Nápolyban, megnyitotta saját üzletét szülei házának pincéjében.1914-ben Bostonba emigrált, ahol az egyik fiútestvére egy cowboy csizmákat gyártó üzemben dolgozott.

Rövid idő múlva Salvatore meggyőzte testvérét, hogy hagyják ott a gyárat, és költözzenek Californiába, Santa Barbarába. Az igazi áttörést azonban az jelentette, mikor Hollywoodba mentek, ahol először egy cipőjavító műhelyt nyitottak, de kézzel készített cipőmodelleket is készítettek.

Ezek a cipők hamarosan az akkori sztárok lábára kerültek, majd ettől kezdve a Ferragamo cipők beköltöztek a hollywoodi mozi-iparba, és Salvatore pedig kiérdemelte a „Sztárok cipésze” címet. Salvatore azonban nem volt elégedett, mivel habár cipői csodaszépek és népszerűek voltak, a kényelmi szempontoknak nem tudtak mindig megfelelni.

Ezért hamarosan be is iratkozott a Dél-Californiai Egyetemre, ahol anatómiát tanult.Miután 13 évet az Egyesült Államokban töltött, Salvatore visszatért Olaszországba 1927-ben, és ezúttal Firenzében telepedett le. A század leggazdagabb és legbefolyásosabb nőinek tervezett cipőket, Eva Perontól, Sophia Loren-en át Marilyn Monroe-ig.

A Via Manellin nyitott műhelyében további terveket és szebbnél szebb modelleket alkotott. Habár 1933-ban a cég ellen csődeljárás indult az elégtelenül működő menedzsmentnek és gazdasági válságnak köszönhetően, a Ferragamo az 1950-es évekre mégis kb. 700 cipészmesterrel dolgozó céggé bővült, ahol naponta 350 kézzel készített remekmű látott napvilágot.

A Ferragamo modellek tárháza végtelen, az egészen meghökkentő daraboktól a hagyományosan elegáns művekig terjed, inspirációt adva ezzel más cipőkészítőknek is. Salvatore Ferragamo 1960-as halálát követően a céget felesége Wanda, majd azóta pedig 6 gyermeke vezeti.

Salvatore Ferragamo nevét tehát egy nemzetközi divatvállalat őrzi, amely luxuscipőket, táskákat, szemüvegeket és egyéb kiegészítőket, parfümöket, haut-couture darabokat és 2007 óta órákat is készít, miután szerződést kötöttek a svájci Timex Group vállalattal.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: orauniverzum.eu