Feltárul az órák lelke: minden, amit tudni akartál az óraszerkezetről

Ezt érdemes tudnod, mielőtt a zsebedbe nyúlsz egy óráért!

Az óravásárlás mindig is egy nehéz dolog volt.

Rengeteg tényezőt érdemes, és kell is figyelembe venni, amikor valaki órát vásárol.

Ez pedig különösen igaz akkor, ha mélyebben a zsebünkbe kell nyúlunk.

Karóravásárláskor leggyakrabban a design az, ami eldönti, hogy melyik modell mellett tegye le a vásárló a voksát.

Azonban az esztétikus megjelenés mellett érdemes komolyabb figyelmet szentelni a karóra szerkezetének is. Napjainkban az órakészítő iparban két fő szerkezeti konstrukciót alkalmaznak. Az egyik az elektronikus szerkezeti technológia, a másik a tradicionális, 14. századi gyökerekkel rendelkező mechanikus szerkezeti technológia. 

Az első vonal esetében a pusztán analóg (mutatós) kijelzésű számlapok mellett némely esetben digitális kijelzővel kiegészített analóg kijelzőkkel is találkozhatunk, míg az utóbbi technológiának - még az igen komplikált megoldások esetében is - a kizárólag analóg számlapok alkalmazása az egyik sajátossága. A svájci óraipar termelésének majdnem 90 százalékát a kvarcszerkezetes karórák teszik ki.



Ezek egyébként jellemzően analóg kijelzésű darabok. Érdekes, hogy mégis az ipari termelés 10 százalékos kapacitásának eredményeként előállított mechanikus karórák adják a svájci óraexport több mint 50 százalékát.

Manapság a mechanikus óraszerkezetek a legdivatosabbak, ugyanakkor az egyik legnagyobb múltra is tekintenek vissza.

Manapság a legdivatosabb szerkezettípusok. Ez a "divatolás" nem alaptalan, hiszen egy-egy komolyabb mechanikus szerkezet vagyonokat érhet. A mechanikus szerkezetek alapvetően kézi húzású szerkezetek, ami azt jelenti, hogy a járáshoz szükséges energiát a korona húzásával kell "csiholni".

Ez a művelet a napi programunk szerves részévé válhat, hiszen egy kézi húzású szerkezetet mindennap illdomos felhúzni, sőt a legoptimálisabb esetben mindig ugyanabban az időben.

Ennek - az egyesek számára fárasztó, körülményes feladatnak – a kiküszöbölésére tervezték és készítették el az automata szerkezeteket, amelyek a mindennapi viselés során önmaguktól húzódnak fel.



A kvarcszerkezetes órák még érdekesebbek.

Az 1980-as évek találmányai ezek az aggregátumok, melyek "mozgatórugója" a kvarckristályok rezgése. A legpontosabban működő óraszerkezet. Hátránya, hogy korlátozott ideig működik, pontosan addig, míg az elem ki nem merül.

Ez jobb elemeknél akár 6 év is lehet. Az analóg kijelzésű kvarcóra lelke egy integrált áramkör, amelyen - a mindössze néhány négyzetmilliméternyi alaplemezen - számos elektronikus alkatrész található.

A szerkezet energiaellátásáról egy hosszú éveken át működőképes, kis méretű elem gondoskodik. A kvarcszerkezet másik fontos része a kvarckristályok rezgését szabályozó egység. Ez a kvarc rezgéskeltő egészen magas frekvenciájú rezgést (32kHz) tesz lehetővé, aminek eredményeként egy igen pontos időmérő szerkezetet kapunk.



A kvarcszerkezetek legnagyobb előnye, hogy egy évben mindössze 1 perc járáseltérést produkálnak, ez napi kevesebb mint egy másodpercet jelent.

Emellett léteznek az úgynevezett autokvarc szerkezetek is.

Sokan azt várják el órájuk szerkezetétől, hogy hosszú hónapok elteltével se legyen jelentős a járáseltérése és legalább percre pontosan mutassa az időt. Egyesek arra vágynak, hogy a fentiek mellett a szerkezetnek ne legyen szüksége arra a gombelemre, amely mindig a legrosszabb pillanatban merül le.

Emellett mára a környezetvédelem is fontos tényezővé vált. Ezeknek az óravásárlóknak fejlesztették ki az autokvarc szerkezeteket, melyeknek két típusa a mozgási energiával, illetve a fényenergiával működő szerkezet.



A fényenergiával működő szerkezet bármilyen típusú - természetes és mesterséges - fényt képes hasznosítani. A számlap alatt vagy a számlap körül elhelyezett szolárcella a fényenergiát az óra működéséhez szükséges elektromos energiává alakítja, majd azt - a mozgási energiával működő autokvarc szerkezetekhez hasonlóan - a kondenzátorban tárolja.

Ezek az órák teljes feltöltéssel 4-12 hónapig, egyes modellek akár 5 évig is képesek működni anélkül, hogy újabb fényenergiához jutnának.