5 érdekes tény Paul Newman legendás órájáról

A rekord áron elkelt órakülönlegesség 5 legérdekesebb titka.


Az egyik legnagyobb és legnépszerűbb óramárka legnagyobb hírnévre szert tett darabjáról van szó.

Egy olyan különleges szerkezetről, ami egy igazi ikonikus sztár, karakter csuklóján díszelgett.

Paul Newman olyan népszerűvé tett egy Rolex koronográfot, hogy végül a modern időkben rekord áron kelt el, de számos más érdekesség is hozzá kapcsolódik.

Ezekből szedtünk össze ötöt!


Rekord áron kelt el

Mint írtuk, hihetetlen, szinte csillagászati összegért kelt el maga az óra. Paul Newman Rolex Daytonáját tegnap 4,6 milliárd forintnak megfelelő 17,7 millió USA dollárért árverezte el a Phillips aukcióház. Ez a valaha aukción értékesített legdrágább karóra...

Hivatalosan soha nem nevezték

Bizarr és érdekes információ, de ezt az órát a Rolex óragyár hivatalosan soha nem nevezte. csupán elterjedt róla a Newman Daytona. A Rolex gyűjtők kezdték el ráaggatni ezt az érdekes nevet, amivel kifejezetten erre az egy darab órára utaltak. A fogyasztói társadalom aztán felkapta, innentől pedig sokan már csak így ismerték.


Sikertelen változat


Kevesen tudják, de a Roley Daytona egy sikertelen változata volt a Cosmograph órának, ami Cosmograph Daytona néven futott. Gyakorlaitlag sikerét tehát magának Paul Newmannek köszönhette.

Paul Newman nem szerette


Egyes források szerint Paul Newman nem is igazán kedvelte ezt az órát, amit bizonyít, hogy alig néhány kép van róla ahogy ezt az órát hordja, illetve emiatt is maradhatott ránk az óra ilyen kiváló állapotban. Newman élete több, mint akciódús volt, ez pedig a kedvenc óráin is meglátszik – ez a Daytona viszont korához képest roppant jó állapotban maradt ránk.


A Daytona lufi, amit pukkadásig fújtak


Mesébe illően fel volt építve az egész, 3-5 millió dollárnál többet nem hozott volna Newman saját órája 2016 elején, ha ezek a 1-3-5 milliós határok más órákkal nem kerülnek lebontásra. Elképesztően gyorsan történt a Newman Daytonák reneszánsza (vagy valójában az első töretlenül sikeres szegmense a történetüknek), sokan nagyon jól jártak.

Emiatt nagyon sokak véleménye az, hogy a Paul Newman lufit mesterségesen fújták fel, legalábbis részben.

Bolondok is lettek volna, ha nem így teszik!