10 érdekes és megdöbbentő tény a Rolexekről!

A Rolex a világ legszélesebb körben használt órája a világon. Több emberöltőn át hihetetlen és töretlen népszerűsége volt és van ma is.
Az idő nem megkoptatta, hanem ellenkezőleg: megerősítette a márkát. Most felsorolunk 10 megdöbbentő tényt a Rolex történelemből!

1. Kezdetek



Eredetileg 1905-ben alapították Hans Wilsdorf és Alferd Davis azt a céget, amiből később az egész megszületett.

A cég neve így kezdetekben Wilsdorf & Davis Ltd. volt

1808-ban Wilsdorfban jegyeztették be a Rolex márkanevet, és a svájci La Chaux-de-Fondsban, nyitották meg az első irodájukat.

A Rolex névről rengeteg különféle információk keringenek. Állítólag a Kodak névadójának elvét követték, egy egyszerű, rövid név volt a fejükben, így született meg a francia horlogerie exquise szópárból.

1915-ben változtatták meg aztán a hivatalos nevüket Rolexre.

2. Szabadalmak



A Rolexek élen jártak a szabadalmakban. Nem csak azért, mert rengeteg új dologgal kísérleteztek új technológiai megoldásokkal, hanem mert mertek lépni.

Példának okáért: 1910-ben a Rolex kapta meg karóraként legelőször a Svájci kromometrikus precízió tanúsítványt Bécsben.

1926-ban pedig szintén a Rolex volt az, ami a piacra dobta az első vízálló órát, a legendás Oystert.

1947-ben a Rolex még a hangsebességet is áttörte egy pilóta, Chuck Yeager karján.

1953-ban a Submariner nevű modelljük volt az úttörő abban, hogy ez már 100 méteres mélységig vízálló volt.

A Rolex volt az első cég, mely leküldte az óráját 1960-ban a Mariana árok mélységébe. Sőt, ők voltak az elsők, akik rozsdamentes acélt használtak órákhoz.

3. Korona a csuklón



A Kew Observatory – 45 napos vizsgálatot követően – ’Class A’ precíziós tanúsítvánnyal jutalmazta az órát, ami korábban csak tengerészeti kronométereknél volt jellemző.

Ez egy olyan áttörés volt, amit azelőtt egyetlen óra sem tudott elérni. A Rolex az 1940-es években 145 ízben nyújtott át a Kew számára különféle, óramozgást produkáló alkatrészeket tesztelésre és tanulmányozásra.

A legnagyobb megdöbbenésükre ezekből majdnem mind megkapta a megfelelő minősítést. Egész pontosan 136.

Mindezekért Jean Matile óramester felelt, aki kézileg alkotta meg ezeket.

4. James Bond



A Rolexnek különleges kapcsolata van a viágsztárokkal és a csillogással. Rengeteg elismert és híres ember hordta már a csuklóján, de a Rolex erejét leginkább az mutatja, hogy még egy fikcionális, azaz kitalált karakter is Rolexet hordott, akit mindenki ismert.

Hisz ki ne ismerné James Bondot?

Az első Bond Sean Connery volt, többek véleménye szerint máig a legideálisabb ügynök-alkat. Első filmje a Dr. No volt, 1962-ben. És hogy mivel indították el a 007-es órás karrierjét? Egy Rolex Submarinerrel.

Az 1974-ben megjelent Az aranypisztolyos férfiig nagyjából meg is tartották a modellt, így összesen 9 filmen át láthattuk kedvenc szuperkémünket ebben az órában üldözni a gonoszt.

És hogy honnan eredt ez az egész?

Nos, a Bond filmek alapjául szolgáló 14 könyv egyikébe a szerző, Ian Fleming leszögezte, hogy a legendás 007-eshez ez a márka passzol, és csakis ez.

5. Mozicsoda

Hihetetlen, de a James Bond filmeken kívül legalább 50 nagyszabású mozifilmben jelenítették meg a Rolex óráit az elmúlt évtizedekben.

Köztük volt a híres Apollo 13, a Bourne rejtély, Apokalipszis most, Die Hard, Fegyvernepper...stb.

6. Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

A Rolex mindig is híres volt arról, hogy nem "hagyta magára" a társadalmat, és nem lépett be abba a szalonba, ahol a luxuscikkeket árusító cégek helyet kaptak.

Mindig is nagy támogatást öltek bele különféle társadalmi programokba, projektekbe, jótékonysági eseményekbe.

7. Aukciós rekordok

A Rolex órái verik a mezőnyt a valaha legdrágábban eladott aukciós tárgyakért. Nem véletlen. A Rolex hírneve évről évre egyre nagyobb, az idő csak sármosabbá teszi ezeket az órákat.

2011-ben az egyik órájuk csillagászati összegekért kelt el, mindössze 4113 ezredmásodperc alatt az aukció kikiáltását követően...

2013 májusában a Rolex 4113-as kronográf 1.161.437 dollárért kelt el, ami kb 330 millió forintot kóstál.

2013 novemberében a Genovában megrendezett "Lesson One" rendezvényen pedig 298 millió forintnak megfelelő dollárért adták el a 6263-as Cosmograph Daytona modellt egy különleges Paul Newman számlappal.

A következő hónapban New Yorkban egy 8171-es Rolexet adtak el ami "Padellone" vagy "Big Friyng Pan" néven futott, mert 288 mm-es méretei miatt szokatlanul nagynak számított 1953-ban.

2014 májusában egy 18 karátos aranybevonatú Rolex talált gazdára, amit 1949-ben készítettek. A különlegességért összesen 340 millió forintnak megfelelő dollárt fizettek, ami minden addigi eladási rekordot megdöntött a Rolex történetében.

Végül 2017-ben a Rolex Paul Newman Daytona modellje - amit maga a legenda viselt - 15,5 millió dollárért, ami forintban szinte leírhatatlan: több mint 4 milliárd forint! Ez minden idők legdrágábban eladott Rolexe és egyben karórája.

A Rolex nem csak ezen a téren volt úttörő, hanem a tudomány és az emberiség szolgálatába is többször beállt anyagi támogatással és márkájának hírnevével.

A Rolex rengeteg díjat és pénzbeli juttatást ítélt oda kutatóknak, szakembereknek, akik valamilyen áttörést értek el az elmúlt évtizedekben a szuperbaktériumok elleni harc, a csecsemőhalandóság visszaszorítása, vagy biológia terén.

2002-ben a Rolex létrehozott egy különleges mentorprogramot is Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative néven, ami fiatal művészeket hoz össze és támogat nemzetközileg elismert mentorokkal. Ezzel már 234 tehetség életét változtatták meg 40 országban, és segítettek álmaik elérésében.


8. Paul Newman



Őt szinte mindenki ismeri, legendás személye szinte egybe forrt a Rolex órákkal. A Newman Daytona a Rolex Cosmograph Daytona kronográf karóra egy bizonyos változata, amit nem mellesleg a Rolex hivatalosan soha nem nevezett Newman Daytonának – gyűjtők / Rolex rajongók kezdték el így hívni.

Paul Newman egy ikonikus figura, sokak példaképe megannyi érthető okból – az emberek pedig hajlamosak megpróbálni idoljaikra hasonlítani, ennek a fogyasztói társadalom által preferált egyik fő módja pedig, hogy az illető által jelzett termékekkel vesszük körül magunkat.

Igen ám, de a Newman Daytona sztorinak van pár érdekes buktatója, amit persze nem reklámoznak egy ilyen aukció során.

9. Legyűrhetetlenül vízálló



A legelső vízálló modelljük a Rolex Oyster volt, amit 1926-ban dobtak piacra, és amit rengeteg kísérletezgetés és technológiai bravúr előzött meg.

Ez volt az első teljes mértékben hermetikusan zárt karóra, aminek az alkatrészei közé valóban nem tudott beszivárogni a víz közel 100 méteres mélységben, ottani víznyomás alatt sem.

A vízállóság áldásos következményei voltak továbbá, hogy ellenáll a pornak és a hosszabb távú nedvességnek és páratartalomnak is.

A gyártó mai napig leghíresebb darabja, a Submariner 1953-ban érkezett, időtálló stílussal, és garantált vízállósággal száz méter mélységig.

A Rolex azóta is elnyűhetetlen búváróra, a Deepsea ma már 3900 méterig vízálló.

10. Steve McQueen is ilyet viselt



A legendás színésznek szintén Rolexe volt. Stílusossá és elegánssá tette, több ízben elmondta, hogy egyetlen más órában sem bízna ennyire.

Legnagyobb filmjei: A hét mesterlövész, San Francisco-i zsaru, A szökés, Pillangó, Pokoli torony. Steve McQueen autóversenyzõ (is) volt.

McQueen neve az 1655 Explorer II modellel forrt örökké egybe, azonban mind a mai napig nem létezik egyetlen olyan archív fotó sem, melyen ezt viselte volna. Éppen ezért sokan ezt csak egyfajta városi legendának tartják.

McQueen a legtöbbször egy 5512-es Submarinerrel a csuklóján volt lencse végre kapva. McQueen halála után sok-sok évvel egy aukción kelt el ez a személyes becstárgy 2009-ben New Yorkban 234,000 dollárért, ami közel 64 millió forintnak felel meg.