Óravásárlási kisokos profi óranepperektől: ezeket ha betartod, a választottadra nem lesz panasz

Tényleg a legjobb tanácsok, mire kell figyelned egy óra megvásárlása esetén. A-tól Z-ig!

Nem azonnal a legfontosabb tényező, de ma már eléggé kiemelten kezelik például a vízállóságot.

– 3, 5, 10 ATM, de mi az az ATM. Atmoszféra, ami egyenlő 33 lábbal. Ez 10 ATM esetében 330 láb, azaz 100 m, és így lefelé vagy felfelé. Ténylegesen vízállóak a 10 ATM-es/100 m-es órák, de korlátozottan a 30/50 m-esek is használhatóak pl. kézmosás alkalmával és nem áznak be.

A szauna minden esetben kerülendő, ezt semmi sem tolerálja, még a búvárórák sem. Bőrszíjas órával a fürdés nem ajánlatot, hacsak nem cápa, ill. vízálló bőr az anyaga.



Az óra anyaga is igen jelentős, talán a legfontosabb, mert ez határozza meg a minőségét és strapabíróságát, illetve azt, hogy mennyire "kopik" majd később.

Itt a saját fémérzékenységünk a kulcs. A legtöbb „minőségi” óra nemesacélból vagy más néven orvosi acélból készül. Ez nikkelmentes, tehát minden nemű fémallergiát kiküszöböl. De persze mindig vannak kivételek.

Ha hosszú távra tervezünk, és napi rendszerességgel szeretnénk hordani az órát, akkor mindenképpen ebben gondolkodjunk.



Az óra üvege is egy jelentős és megfontolandó, jól átnézendő dolog egy óránál, elvégre ezen kersztül fogod minden nap vizsglatni rajta az aktuális időt.

A minősége és milyensége az árkategóriától függ. A divatórák legtöbbje minerál (kristály) üveges, amire vigyázni kell. Nem karcálló, nem ütésálló, viszont nem olyan merev, mint a teljesen karcálló zafír, így nem csak a divatóráknál, de a sportóráknál is előszeretettel használják.

Ez utóbbit ugyanis ütés érheti, ami zafírüveg esetén biztos törést jelent és ez teljes számlap, illetve legrosszabb esetben szerkezetcserét von maga után, ami drágább, mint maga az óra. A minerál üveg „rugalmassága” előnyösebb tulajdonságokat biztosít.

Zafírüveget használnak a közép-, illetve felsőkategóriáknál és a drágább sportóráknál, de ezeket inkább hívjuk luxuskategóriának, ahol maga az üveg többe kerül, mint egy középkategóriás óra. A zafírüveg teljesen karcálló, egyes esetekben még tükröződésmentes felületkezelést is kap, hosszabb távon ez a jó döntés. Ha klasszikus órát keresünk, akkor mindenképpen ezt válasszuk.



Az óraszerkezet a legfontosabb elem, ez ugyanis gyakorlatilag az óra "lelkét" jelenti.

Ebben az esetben találkozhatunk még azzal a nagyon buta beidegződéssel, hogy a jó óra svájci vagy a szerkezete svájci. Fontos leszögezni, hogy a kicsiny hazánkban jelenleg megtalálható órák 90 %-ának a szerkezete a Távol-Keleten vagy Japánban készül. Igen, még a legalapabb svájci szerkezetek is Kínában készülnek.

De ez nem jelent rosszat. Hogy még mélyebbre ássunk, azt gondolom, nem sokan gondolnák, hogy a világhírű Tag Hauer Seiko alkatrészeket használ szerkezeteinél! De ne menjünk bele a dologba ilyen mélyrehatóan.

De milyen szerkezetek megbízhatóak?

Ilyen például a Seiko Myiota, Eta vagy Isa.

Ha a fenti jó tanácsokat betartod, nem fogsz tudni mellényúlni!



OSZD MEG másokkal is!