Blancpain: az időmérő szerkezetek visszafogott, de professzionális csodája

A 70-es évekből induló óramárka legendás története.

A Blancpain egy luxusórák készítésével foglalkozó svájci óragyár, ami 1735 óta állít elő időmérő szerkezeteket.

A 70-es évek válsága során a tönk szélére került és a túlélést az addigi függetlenségének a feladása jelentette.A cég így formálódott át a mai struktúrába és került a Swatch Group felügyelete alá.

A Blancpain minden kétséget kizáróan egyike a legendás óragyártóknak. Jehan-Jacques Blancpain, az alapító korának egyik legkiemelkedőbb órásmestere volt, híres arról, hogy a történelem legbonyolultabb mechanikus óráit ő készítette.

A manufaktúra viszonylag kis példányszámban, de kizárólag mechanikus szerkezeteket készít. Ez éves szinten kevesebb, mint 10.000 darabot jelent, viszont ezek közül sok egyedi vagy limitált példányszámú sorozat található.A modell palettáról teljesen hiányoznak a kvarc és digitális számlappal szerelt darabok.

Érdekessége még, hogy a mai napig a klasszikus céhes ipar jelei figyelhetők meg egy-egy termék elkészítésekor, vagyis egy órát egy órásmester készít a legelső munkafázistól az utolsóig. Ez akár hónapokat is jelenthet egy összetettebb óra esetében.

Szintén ide köthető a világ egyik legkomplikáltabb óra szerkezetének a megalkotása is -a Blancpain 1735-ös-, ami 745 kölönálló alkatrészből épül fel.

Itt egy szerkezetbe sűrítve található meg mindaz, amit a mechanikus órák során eddig kitaláltak, mindezt rendkívül vékony tokba rendezve. Egy-egy ilyen órából mindössze egyetlen darab készül el évente. Eddig összesen 30 darab hagyta el a gyárat, így az egyik legértékesebb órák között tartják számon a hozzáértők.

Kuriózum még a világ legkisebb (Calibre 101) és a világ legvékonyabb (Calibre 1153) szerkezetének a megalkotása is, melyek 1984-ben, illetve 1989-ben kerültek megépítésre és szintén a Blancpain névhez köthetőek.OSZD MEG másokkal is!