Blancpain: az időmérő szerkezetek visszafogott, de professzionális csodája

A 70-es évekből induló óramárka legendás története.

A Blancpain egy luxusórák készítésével foglalkozó svájci óragyár, ami 1735 óta állít elő időmérő szerkezeteket.

A 70-es évek válsága során a tönk szélére került és a túlélést az addigi függetlenségének a feladása jelentette.



A cég így formálódott át a mai struktúrába és került a Swatch Group felügyelete alá.

A Blancpain minden kétséget kizáróan egyike a legendás óragyártóknak. Jehan-Jacques Blancpain, az alapító korának egyik legkiemelkedőbb órásmestere volt, híres arról, hogy a történelem legbonyolultabb mechanikus óráit ő készítette.

A manufaktúra viszonylag kis példányszámban, de kizárólag mechanikus szerkezeteket készít. Ez éves szinten kevesebb, mint 10.000 darabot jelent, viszont ezek közül sok egyedi vagy limitált példányszámú sorozat található.



A modell palettáról teljesen hiányoznak a kvarc és digitális számlappal szerelt darabok.

Érdekessége még, hogy a mai napig a klasszikus céhes ipar jelei figyelhetők meg egy-egy termék elkészítésekor, vagyis egy órát egy órásmester készít a legelső munkafázistól az utolsóig. Ez akár hónapokat is jelenthet egy összetettebb óra esetében.

Szintén ide köthető a világ egyik legkomplikáltabb óra szerkezetének a megalkotása is -a Blancpain 1735-ös-, ami 745 kölönálló alkatrészből épül fel.

Itt egy szerkezetbe sűrítve található meg mindaz, amit a mechanikus órák során eddig kitaláltak, mindezt rendkívül vékony tokba rendezve. Egy-egy ilyen órából mindössze egyetlen darab készül el évente. Eddig összesen 30 darab hagyta el a gyárat, így az egyik legértékesebb órák között tartják számon a hozzáértők.

Kuriózum még a világ legkisebb (Calibre 101) és a világ legvékonyabb (Calibre 1153) szerkezetének a megalkotása is, melyek 1984-ben, illetve 1989-ben kerültek megépítésre és szintén a Blancpain névhez köthetőek.



OSZD MEG másokkal is!