Fejlődés és technológia: 10 High-tech élményt nyújtó Tourbillon óra

A technológia, a tudomány fejlődése jelentős nyomot hagyott az elmúlt évtizedekben az óragyártáson is. Néha igen látványos és erős példákat állítva.

Először is, nem árt, ha tudjuk, mi az a tourbillon.

A tourbillon franciául forgószelet jelent, neve a hajszálrugó oszcillációs mozgásából ered. 1795 körül alkotta meg a francia-svájci órakészítő mester, Abraham-Louis Breguet, amikor tovább fejlesztette az angol kronométer készítő John Arnold ideáját. Az 1801. június 26-án szabadalmaztatott tourbillon megalkotásának egyszerű célja volt.

Sorra jelentek meg az újabbnál újabb funkciókkal rendelkező modellek, és a már-már sci-fik világát súroló epizodikus darabok.

Ma az órák egyszerre nyújtanak vizuális élményt és minőséget, funkcionalitást. Ez az új trend, a remek látványtervek előtérbe törése csak jót tett a modern óragenerációknak.

Ékes bizonyítékai ennek a felállásnak a lenti modellek!

Richard Mille 50-02 ACJ

Richard Mille annak idején közreműködött az Airbus Corporate Jets nevű vállalattal. Ez a vállalat az, ami a hatalmas utasszállítók megépítéséért felel. Ennek szellemében tervezték, alkották meg ezt a csodát.

Az ezredmásodperc alapú számolásra és mérésre képes kronográf hihetetlenül pontos. Titán és alumínium borítású óraház, az óraüvegen át pedig belátni a szerkezet lelkét alkotó "gépvárosba".


Hublot MP-05 LaFerrari Sapphire

Igen extrém, jóformán teljesen átlátszóra meztelenített óráról van szó, mely semmit sem rejteget a kíváncsi szemek elől. A függőlegesen elhelyezett tourbillon szerkezet akár 50 nap (igen, 50 nap!) üzemidőt is biztosít.

Az órához még egy különleges, elemmel működő csavarhúzó is jár, hogy könnyedén tudjuk finomhangolni a főrugót.


Audemars Piguet Royal Oak Concept Supersonnerie

A benne található tourbillon extra vizuális élményt nyújt, ezt szinte garantálni lehet. A nyitottra tervezett stílus megkapó, igazi tech-utazást tesz lehetővé a kíváncsi tekintetnek. Ennek az órának van az óraiparban a leghangosabb és legtisztább percismétlő hangja. Nem sokan tudnak ehhez hasonlót produkálni.

A kinézete sötét, és mindent maga mögé utasít, különleges titánbevonata a 44 mm-es nagyságú óraházon pedig masszívvá és ellenállóvá teszi az idővel szemben.


Ulysse Nardin Grand Deck Marine Tourbillon

Ez egy különleges tengerészórának is beillene. Van benne valami hagyományos, de mégis modern. Két egymástól függetlenül működő korong kezeli az időt mutató számokat.

Meg kell hagyni, maga az órakülső nem szokványos, a horgonymotívumok jelentősen dobnak az óra designján. Különleges fehéraranyból mívelték.


Cartier Rotonde de Cartier Earth and Moon

Külön tourbillon a holdfázisok jelzésére? Őrültésnek hangzik, nem igaz? Pedig a Cartier éppen ezt csinálja! Amikor a négyes óraállásnál található gombot lenyomjuk, láthatóvá válik a különleges invenció. A rózsaarany 47 mm-es óraház gyönyörű mély csillogást ad a modellnek.

A mélykék óramutatók pedig egy kis színt visznek bele. Akárcsak az óra belső fémes felülete.


Montblanc 4810 Exotourbillon Slim

Az eegyik legszebben aranyozott óra. A fehér és az arany dominanciáját használja ki, éjfekete óraszíjjal keretbe foglalva.

Természetesen rózsaarany 42 mmm, valamint automatikus kronográf működteti.


Christophe Claret X-Trem-1

Az egyik legmarkánsabb kinézetű óra, melynek képe szinte beleég az ember retinájába. Ez az óra 2012-ben új technikai nívót állított fel azzal, hogy a tourbillon átlósan lett benne elhelyezve.

A különleges megoldás mellett az óra két oldalán lebegő gömbök vannak mágneses hatás alatt, hogy a perceket és órákat érzékeltessék.