Ókori számítógépet építettek egy karórába: elképesztő ötvözése a múltnak és a jelennek

A csillagászati együttállások kiszámítására használt görög ősszámítógépet, az antikytherai mechanizmust épített új karórájába a luxuskategóriás órákat gyártó svájci Hublot.

Az olimpiák és a nagy csillagászati események kiszámítására használható mechanizmus mellett a Hublot egy valóban működő óramechanizmust is szerel a karórájába.

A tervezőknek sikerült a két számlapos mechanizmus minden jellegzetességét megőrizni, a készülék ugyanúgy jelzi előre a csillagok együttállásait, ahogy az eredeti tette.

A kütyü készítése közben a cég órásmestereinek olyan feladatokkal is meg kellett birkózniuk, amelyek egy svájci szerkezet építésekor fel sem merülnek: a bolygók elliptikus pályájával kellett számolniuk, a 24 órás napok egyszerű váltakozásai helyett.



A antikytherai mechanizmust tartalmazó karórából nemhogy sorozatgyártott példány, de még limitált szériás különlegesség sem lett.

Összesen egy példány készült, amivel a legendás óracég a huszonkét századdal ezelőtt élt mechanikai zsenik előtt tiszteleg.

A karórába építet ógörög számítógépet először a luxusórák és egyedi ékszerek éves seregszemléjén, a 2012-es Baselworld szakkiállításon mutatták be, később pedig a párizsi műszaki múzeumban, a Musée Des Arts Et Métiers-ben állították ki.

Bár rendkívül régről, időszámításunk előtt 150 és 100 között készült, a mechanizmust alig több mint száz éve ismerik a tudósok.

A masinát egy elsüllyedt római bárkán találták meg búvárok Antikythera szigete mellett 1900 és 1901 során.

A mechanizmus különlegessége, hogy hasonló tudású és bonyolutlságú órákat csak a tizennegyedik századra tanultak meg építeni az európai tudósok.

OSZD MEG másokkal is!