30 ezer eurós órákat készít a magyar óramester: 32 évesen a "világ tetején"

Becsei Áron egy órásdinasztia harmadik generációjának a tagja, nagyapja az 1950-es években indította el órajavító üzletét Budapesten.

Áron tehetsége azon is látszódott, hogy nem csak az utcáról betévedő emberek vitték hozzá óráikat, hanem szakmabeliek is, ha túl bonyolult esettel találkoztak.

A családban órakészítéssel először Áron kezdett el foglalkozni.

„Az órakészítésnél a tervezéstől kell eljutni a termékig, ez nagyon sok szakmát felölel: tervezőmérnöknek, gyártástechnológusnak, órásnak és ötvösnek is kell lenni.



Ráadásul mindegyik szakmában magas szintű ismeretekre van szükség, hogy a végén kiváló minőségű óra jöhessen létre. Édesapámtól nagyon sokat tanultam a restaurálások alatt, jártam órás iskolába is, valamint elvégeztem a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát gépészmérnöki Kar CAD/CAM szakirányú képzését.

Ez egy komplex folyamat, nem sokan vállalkoznak rá” – mesélte Áron.

Szerinte kevesen vannak, akik ezt "a-tól z-ig meg tudják valósítani”.

Őket az AHCI tartja számon, a független órakészítő mestereket tömörítő svájci akadémia, amelynek jelenleg 36 órakészítő a tagja, köztük Áron is – egyetlen magyarként, és egyben legfiatalabbként.

Az akadémia tagjainak több mint fele svájci, Áronon kívül egyetlen kelet-európaiként egy orosz szerepel még a névsorban.



Áron restaurálásokkal kezdte a karrierjét, majd amikor rájött, hogy a hiányzó alkatrészeket maga is el tudja készíteni, megfogalmazódott benne a gondolat, hogy akár saját órát is csinálhatna. Ennek eredménye lett 2003-ban egy miniatűr dupla ingás zappler (asztali) óra.

A vállalkozás elindításához szükséges tőkéhez a pár jelentős családi segítséget kapott.

Az első két év szimpla beruházás volt, addig készültek az első mintadarabok, amiket már be lehetett mutatni a nyilvánosságnak. A nemzetközi kiállításoknak köszönhetően hamar elterjedt a Bexei órák híre, így azon gondolkodnak, hogy segítséget kell felvenni Áronhoz.

„Ez egyébként szintén nem lesz egyszerű, nagyon kevés olyan szakember van, aki minden folyamathoz ért. Valószínűleg külföldről érkezik majd a segítség”

– mondta Áron.



OSZD MEG másokkal is!