Blancpain Villeret Quantième Complet GMT: egyedi elegancia


A Blancpain ma egyáltalán nincs ott úgy az óravilág élmezőnyében, mint az ember gondolná.

Sokkal inkább a tisztes és korrekt termékeket gyártó, de alapvetően tengődő márkák mezőnyében van, de ez nem jelenti azt, hogy nem alkottak maradandót, vagy kifejezetten jó órákat.

A most bemutatott óramodell bebizonyítja, hogy a Blancpain tudna olyan munkát kiadni a kezei közül, ami akár a legjobb 3 óragyár közé repítené.

Nagy jövő állhat tehát előtte, a kérdés csak az, hogy mennyire tartják ezt a szintet, amit a Villeret Qiantieme modellel megugrottak.



Az óra hivatalosan a Villeret Quantième Complet GMT néven fut.

Elképesztően elegáns óra, mely kifejezetten egyedi óramutatót kapott, szinte a legtöbb ember számára ez ugrik ki azonnal, ha ránéz.

Teljes naptárral szolgál, ami nem összekeverendő az öröknaptárral.


Ez annyit tesz, hogy a megszokott dátumon felül kijelzést kap a hét napja, a hónap, valamint a holdfázis is.

Ettől még a naptár mechanizmus nem fogja tudni, hogy mely hónap milyen hosszú – mint tenné azt február kivételével az éves naptár, vagy 2100-ig hiba nélkül az öröknaptár. Ehhez adták hozzá a GMT funkciót, mely a szintén középen felfogatott, piros végű 24 órás mutatón érhető tetten:

Ez segít eligazodni, hogy az általa jelzett másik időzónában mennyi az idő a 24 órás skálán – a perc mutató közös a hagyományos időkijelzésével

Az óra fizikai méretei is igen impozánsak.



Egyrészt két változatban elérhető.

Van egy acél tokos változata, fehér számlappal, valamint egy vörös-arany változat is. A tok 40 milliméter széles és 11,8 milliméter vastag, így a klasszikus arányok adottak – az egyszerűbb öltönyórákhoz mérten valamivel vastagabb tok a halmozott funkciók és az automata felhúzás együttesének eredője.

És ha már számlap: az óramutató az egyik ikonikus védjegye az óramodellnek.

A kékes színű mutató ugyanis markáns, egyedi tervezésű, ezer óra közül is megismerhető. Az ilyen fajta egyedi és elegáns megkülönböztető jegyek pedig mindig jó pontot jelentenek egy luxusóránál.

Az óra maga in-house modell, ami azt jelenti, hogy az óra teljes egészében "házon belül" készült.

6 milliméter vastag, és 286 darab alkatrészből áll.



A hátlap zafír kristály, így megcsodálható a szerkezet – de azt nem árt tudni, hogy a komplikáltabb naptárakkal ellátott órák hátlapja szinte mindig alulmarad a front komplexitásával szemben.

Ez egy kifejezetten szép, elegáns óra, amivel egy középmezőnyben lévő óragyár próbál felkapaszkodni a nagyokhoz.

Az órát kipróbálva, letesztelve és elnézve pedig kijelenthető, hogy nagy sikerrel.