PAKETA, Raketa, avagy órát a medvétől - az orosz óragyártás fenegyerekei

A Paketa, vagy más néven Pabeda győzelmet jelent. Az általuk gyártott órák pedig valóban győzedelmiek.

Nehogy azt gondold, hogy a japán Seiko és a svájci Rolex az egyeduralkodók, vagyis a Távol-Kelet és a Nyugat háborúja érvényes csak és kizárólag az órapiacra.

Valójában egyfajta harmadik pólusként ott vannak bizony az oroszok.

Ráadásul nem kis mértékben hozzá is tesznek ahhoz, hogy ez a verseny kellően izgalmas legyen, és ne engedhessék meg maguknak a "többiek" a pihenést, ellustulást.

A Nagy orosz Medve karmaiból származó ketyegő neve Pabeda, vagy Paketa, mely annyit jelent, mint "Győzelem".



Úgy is mondhatni, hogy a legmeghatározóbb orosz óragyár.

A paketa története egészen egészen 1721-ig nyúlik vissza.

A cég aktuális neve 1961-ből ered, és Yuri Gagarin, április 12. napján tett történelmi tette előtt emel usánkát. Amikor (pongyolán fogalmazva) első emberként „repült ki” a világűrbe. 1961 előtt a vállalat neve Petrodvortes Watch Factory.

Oroszul is beírhatjuk ide, hátha érti még valaki:

Петродворцовый часовой завод.

Amely lényegében az 1920-as években kezdett, főleg mérőműszereket, de időmérőket is gyártani, elsősorban a Vörös Hadsereg kiszolgálásra.

Az első Pobeda szerkezet, egy 15 köves mechanika volt. Az elnevezése megegyezik az óramodell nevével. Francia zsebóraszerkezeten alapult, de már az oroszok készítették. A masszív, de kis költségvetéssel előállítható, egyszerű technika, a LIP nevű francia cég által Moszkvában alapított Penza gyárban készült. Amit aztán az elvtársak államosítottak, és a beszédes nevű Első Moszkvai Óra Gyár cégér alatt működtettek tovább.

E vállalat aztán 1953-ig fennmaradt, s főleg szerkezeteket gyártott.

Az első Pobeda óra viszont a Petrodvortes Óra Gyárból került ki, 1946-ban. Benne tehát a szintén Pobeda néven emlegetett, de a LIP féle szerkezet, az Első Moszkvai Óra Gyártól. Volt tehát Pobeda óra, Pobeda szerkezet, de nem volt Pobeda gyár, se márka, s különösen nem volt Raketa egyikből sem, egészen 1961-ig.



Akkor, az első emberes űrbe repülés tiszteletére, megszületett a ma is használt márkanév, miközben a gyártó hivatalos neve Petrodvortes Watch Factory maradt, mind a mai napig.

Az óratokok vonatkozásában túl sok meglepőt ne várjunk, ám a számlapok amolyan tipikusan oroszórásnak mondhatóra sikerednek, legalább is modellek 80%-a efféle. Melyek katalógusa 2019 márciusában 57 féle Raktea, és 61 fajta Pobeda órát számlál.

Bizonyára nem tetszik majd a dizájn valamennyi érdeklődőnek, az is igaz, hogy akad bőven kvarc szerkezettel szerelt modell is a kínálatban. Ellenben tagadhatatlan a számlapok egyedisége, mely a svájci, japán vagy épp a német és az amerikai órákon szocializálódott szemnek igencsak szokatlan élmény lehet.

A mechanikus szerkezetek egyébként, bár a cég mindenhol azt hirdeti, hogy teljes mértékben a szentpétervári gyárban készülnek, meglehetősen erős ETA nyomokat engednek felfedezni magukon. Ez s az ismerős lehet annak is, aki látott már régebbi Rolex órákat felnyitva, nyilván nem véletlenül. Ugyanakkor a nem elemmel hajtott szerkezetek, szinte minden esetben jól láthatók a nyitott, vagyis üveggel fedett hátlapon át.

A legfentebb pozícionált modellek esetén igen egyedi módon díszített mind a rotor, illetve a megpillantható csapágylemez és a billegő hídja is.

Az is egyértelmű, hogy a márka büszke a szovjet múltból erre okot is adó történelmi eseményekre, melyek elsősorban az űrkutatásban elért sikerek házatáján keresendők.

Nagyon érdekes órák, és aki rajong az igazi oroszos stílusért, megoldásokért, annak kihagyhatatlan egy ilyen óra.



OSZD MEG másokkal is!