A luxusórák szövevényes útja: a művészet szemével, és a legjobb stílus-órák

Rangsoroltunk néhány kifejezetten művészeti szempontból érdekes luxus karórát.

A képzőművészetben festményen az első mechanikus óraábrázolást I. Cosimo’ de Medicinek, Firenze hercegének félalakos portréábrázolásán láthatjuk. Ez a férfi karóra őse is lehetne. A világon az első női karóra1812-ben Breguet Mária Karolina, nápolyi királyné részére készült.

A szövevényes svájci óragyártás


A svájci óragyártás a világon a leghíresebb. A karórák fejlődésének elmúlt évszázadában első számú szerephez jutott.

A legfontosabb törekvés itt arra irányult, hogy a nagyobb óraszerkezetek hordható formára zsugorodjanak: megszületett a zsebóra és karóraforma.

A másik elengedhetetlen cél, hogy ezek az órák egyre megbízhatóbban, pontosabban működjenek, és minél kisebb szerkezetek készüljenek.

Amióta manufakturális óragyártás létezik, azóta létezik az óramárkák rangsora is. A luxusórák, minden más termékhez hasonlóan, egy magasabb minőséget jelölnek.

Jellemzően szerkezetileg és tervezés szempontjából is valami jobbat, egyedibbet igyekeznek nyújtani az általános tömegcikknél. Van, akinek az eredetiség mellett a különleges funkciók a választás feltételei.

Óramárkák egy művész szemével


Sorakozzon most pár darab a felső és luxus kategóriák kevésbé ismert magas minőségű férfi órái közül, amelyek a művészeti design szempontjából is a legszebbeknek mondhatók. Lehetetlen az összes szép és igényesen elkészített óra mesterművet itt méltatni, de képzőművész szemmel válogattunk néhány darabot.

Grand Carrera


Szürke, fekete és élénksárga, rendkívül elegáns kombináció. Az óra megannyi részlete egyenként is elismerésre méltó, de így együtt valami egészen csodálatos született.



Eterna Adventure

Letisztult design, a számlap hibátlan leolvashatósága. A fekete sötétszürke és kevés sárga színkombinációja nagyon visszafogott és rendkívül elegáns egyben. A finom szövésű szíj. A remekül felépített és tervezett, művészeti szempontból is kifogástalan design darab.


Epos: Sophistiquée


Rendkívül szép a belső óraszerkezet, mely az óra számlapját külső díszként szolgálja. A szép belsőt övező mutatók és számjelzések egyszerűséggel és visszafogottsággal teszik ezt, így válik igazán remek, elegáns és különleges darabbá.



TAG Heuer – Carrera


A művészeti design szempontjából egy gyönyörű darabot láthatunk. Minden részlet tökéletesen átgondolva, igényesen megtervezve. A fekete és sötétszürke együtt remek színpárosítás, kombinálva kevés finom vonalas narancsszín jelzéssel.



OSZD MEG másokkal is4