Brutális karóra a túrázás királyainak: Casio G-Shock


Ez az óra, annak ellenére, hogy GPS található benne, és Bluetooth segítségével a telefonunkhoz is képes kapcsolódni, nem feltétlenül okosóra.

Számos szenzora segítségével képes meghatározni helyzetünket, magasságunkat – annak a pontnak a magasságát, ahol épp tartózkodunk, nem a testmagasságunkat – és még a környezetünk hőmérsékletét, vagy a légnyomást is.

Nem rendelkezik viszont sem pulzusmérővel, sem lépésszámlálóval, így nem is a mindennapi testmozgásunk monitorozására szolgál. Ja, és van még egy ok, amiért nem javasoljuk fitneszkiegészítőként használni, ez pedig a hatalmas méret.



A G-Shock-széria, mint már említettük, eleve meglehetősen robusztus órákat foglal magában, ez pedig az évek során kialakított egy meglehetősen masszív rajongói tábort.

Ebben többnyire olyan emberek találhatóak, akik komoly megterhelésnek teszik ki saját magukat, és így az óráikat is.

Legyen szó akár terepen kúszó-mászó katonákról, hegymászókról vagy csupán hobbi krosszmotorosokról, egy ilyen strapaóra mindenkinek jó, hiszen nagy teherbírású és viszonylag olcsó.

Az óra szolgáltatásait egy egyszerű felsorolásban is elég hosszú lenne összeszedni, így most az olyan evidenciák felsorolásától, mint a világóra, vagy stopper és hasonlók, eltekintenénk. Nézzük csak az érdekesebb funkciókat:



Bluetooth:

a Bluetooth-kapcsolat tulajdonképpen a GPS-hez kell, ugyanis a mobilunkhoz csatlakoztatva az órát, ezt a funkciót tudjuk alaposabban kihasználni és könnyebben kezelni. Emellett az óra beállítása is könnyebb a mobilappról, és a pontos időt is szinkronizálja így a rendszer.

GPS:

a rendszer a GPS-műholdak segítségével képes meghatározni a pontos földrajzi pozíciónkat (szélesség, hosszúság, magasság), és ebből kiindulva el is navigálhat bennünket egy tetszőleges célponthoz. A rendszer lényeges különbsége a mobil térkép appokhoz képest, hogy nincs szüksége semmilyen adatkapcsolatra, tehát ez egy sivatag közepén is tökéletesen működik.

A rendszer része még egy iránytű is.

Magasságmérő, hőmérő, barométer: a magasságmérő a légnyomás alapján határozza meg a magasságot. Ugyanígy légnyomásalapon működik a barométer is. A hőmérő pedig -10-tól 60 Celsius-fokig 0.1 fokos lépésekben méri a levegő és a folyadék hőmérsékletét egyaránt.

OSZD MEG másokkal is!