Acélba öntött luxus: a Patek Philippe Nautilus óralegenda történelme!

A Patek Philippe egyik legremekebb és leghíresebb órájáról van szó. A Nautilust annak idején még 1976-ban dobták piacra, és az óraszeretők körében igen hamar népszerűvé vált.

Ezt mi sem mutatja jobban, mint a tény, hogy 2018 augusztusában is rengeteg újragondolt Nautilust adott el az óragyár.

Kevesen tudják, de nem ez volt az első acélba mártott luxus óra, de sok tekintetben mégis mérföldkőnek számított a maga idejében.

A legelső ilyen óra több évvel előzte meg, ez pedig az Audemars piguet's Royal Oak volt 1972-ben.

A Nautilus azonban jobban megragadta az emberek fantáziáját a sportos eleganciával, amit magából árasztott.

Egyrészt különleges alakja volt, gyönyörű rozsdamentes acélváza, valamint 42 milliméteres átmérővel rendelkezett, ami 3 milliméterrel volt nagyobb, mint a Royal Oak.

Gérald Genta tervezte a Nautilust, akárcsak a Royal Oak-ot. Eredetileg egy hajón látott részlet inspirálta az óra elkészítésekor, ezért is kapott ennyire markáns és jól felismerhető külsőt, ami leginább egy hajó szögletes ablakára hasonlít.

A Nautilus szándékosan dolgozik tehát szögletes mintázatokkal és vonalvezetéssel, és nem véletlenül ennyire fémesen letisztult.

Abban az időben a Patek Philippe rengeteg különféle aranyozott órát dobott már a piacra, melyek percismétlővel és öröknaptárral rendelkeztek.

A Nautilus a nevét eredetileg a Verne Gyula egyik regényében szereplő tengeralattjáróról kapta. Némó kapitány víz alá merülő szerkezetét hívták így.

Nem csak külsőleg hasonlított egy hajó részletéhez, ugyanis a többi órával ellentétben egyetlen ponton lehetett nyitni az óravázat, mint egy hajó ablakát.

Ez szükséges is volt, mert közel 120 méteres mélységig és víznyomásig ellenállt a fizika durva törvényeinek.

A legelső Nautilus önfelhúzós, automata óra volt, azaz a mozgás (viselés során a kar mozdulatának) energiáját alakítják át a működésükhöz szükséges energiává. Ezek a szerkezetek általában rendelkeznek közel két napnyi járástartalékkal.

A Nautilus komolyabb belső változáson esett át az 1980-as évre, amikor egy nőknek készített változatot mutatott be, mely egyfajta kvarcóra volt. Sokan azonban nem tudják pontosan, hogy ez mit takar...

Ez a kvarc szerkezet, amely a kvarckristály rezgéseit felhasználva mutatja az időt.

Eredetileg az 1920-as években, a rádiótechnológia fejlődése során jöttek rá arra, hogy a kvarckristály egy elektronikus oszcillátorban (vagyis rezgéskeltőben) használva rendkívül pontosan tartja a rezgésszámát. Ez pedig azt jelenti, hogy az idő mutatására is felhasználható.

Ez az óra mindössze 37 milliméteres átmérőjű volt.

1996-ban a Nautilus újabb változáson esett át, amikor is Római számok kaptak helyet a számlapon, mely adott neki egyfajta eleganciát.

Hamarosan aranyozott változatok is megjelentek belőle, bár az örök klasszikus az acélosan fénylő Nautilusok maradtak.

2006-ban a Patek Philippe kiadott egy újabb változatot az órából a 30. évfordulót megünnepelve, ami kicsit lekerekített külsővel és elemekkel rendelkezett.

Sokak szerint a valaha volt legszebb és legelegánsabb óracsoda, melyhez igazi legendák kötődnek, nem véletlen, hogy a Nautilus nevet kapta.

Hiszen legalább olyan rejtélyes és izgalmas szerkezet, mint Némó kapitány titokzatos tengeralattjárója!