A Seiko történelem: avagy egy zseniális óra elképesztő története a kezdetektől!

Aki a Seiko céget elsősorban az alacsonyabb árú kvarc óráiról ismeri – és aki már felfedezte a japán márka nagy megbecsülésnek örvendő Grand Seiko szériáját is – talán nem is tudja, hogy a Seiko óramárka története a kései 19-ik századra nyúlik vissza, és tele van sikerekkel. Íme, a hosszú út állomásai…

Az alapítás

A Seiko alapítója eredetileg Kintaro hattori volt, aki alig volt 21 éves, amikor megnyitotta első órásüzletét Tokióban.

31 évesen már elkezdett társulni Tsuruhiko Yoshikawa mérnökkel, és 1892-ben megalapították a Seikosha céget. Ez volt az előfutára tulajdonképpen a ma ismert Seiko-nak.

Laurel

Hattori gyorsan felismerte a karórák világszerte növekvő népszerűségét és megjósolta, hogy a keresletük gyorsan le fogja hagyni a zsebórákét.

Hamarosan be is mutatta a Laurel modellt, 1913-ban, mindössze 11 évvel az első Hattori falióra megalkotása után. A Laurel is ezüst tokozást kapott 29.6 mm átmérővel, zománcozott számlappal és 12-es szerkezettel.

A legelső ízig-vérig Seiko óra

A nem angol név már azt jelezte, hogy Hattori bízott a termékei minőségében, és annak ellenére nevezte el azokat így, hogy az akkoriban általános vélekedés szerint a nyugaton készült termékek általában jobbak voltak a sajátjaiknál.

Az óra 24,2 mm-es nikkelzett tokot kapott, és egy 9-es méretű, 7 köves szerkezetet. Megjelent a kiegészítő másodperc mutató (almutató), ami egészen 1950-ig, a középső másodpercmutatós Seiko Super megjelenéséig maradt a számlapokon.



A Seiko név eredete

A Seiko a Seikosha rövidítése, melynek jelentése körülbelül annyit tesz, mint „A gyönyörűen kivitelezett munka otthona”

Igazi áttörés: Marvel

A cég az igazi és első nagy áttörést a Marvel 1956-os megjelenéséhez köti. Ez egy valódi, korszakalkotó darab volt. Ez volt a teljes egészében általuk, azaz házon belül alkotott szerkezet.

Az átmérője 26 mm, mely nagyobb a Seiko Super-nél, és megegyezik a Seiko Automatic-kal , az első jelentős, Japánban gyártott automata szerkezettel, mely szintén 1956-ban jelenik meg.

A pontossága és stabilitása párosult a Seiko új fejlesztésével, a „Diashock” rázkódásvédelemmel, így a kora többi japán órája felé emelte minőségben és megítélésben egyaránt.

Grand Seiko

Az 1960-ban piacra dobott különleges széria a világ legjobb órájának volt tervezve a kezdetektől fogva, a tervezőasztalon is.

Ez az óra alapozta meg letisztult számlapjával, hosszú mutatóival és rakott indexeivel a ma is ismert GS dizájnt.

SEIKO 5 SPORTS SPEED TIMER

Egészen 1969-ig kellett váratnia magára, amikoris a Holdraszállás mellett ez az óra tartotta lázban az órák iránt rajongó emberek tömegeit.

Ekkor kezdődött el a nagy automata kronográf verseny is az iparban. nem sok márka, csak egy tucatnyi svájci és japán versengett. Meg is lett az eredménye. Egy igazi ikonikus modell születésének voltunk tanúi.

A világ első automata kronográf szerkezete vertikális kuplunggal és oszlop kerékkel. Ennek az órának 30 perces stoppere, tachométeres lünettája és nap-dátum kijelzője volt az újdonságként bevezetett kétnyelvű naptárral, mely angolul és japánul is ki tudta írni a napok nevét.

Az 1988-as A.G.S. Kinetic

A maga nemében ez egy teljesen egyedülálló, mondhatni forradalmi darab volt. A kvarc órák kifejlesztése utána a vállalat nem hagyta abba a mechanikus órák fejlesztését sem, így született meg az A.G.S.

1977-ben az első napenergiával működő óráját ők alkották meg, 1986-ban pedig egy oylan darab került piacra, ami a kéz mozgási energiáját használta.

1988-ra kifejlesztett új technológiájuk, melynek neve A.G.S. (Automatic Generating System) lett. Ez egy oszcilláló súllyal generált energiával hajtotta a kvarcszerkezetét, ezért később megkapta a „Kinetic” nevet.