Órát akartak húzni a Szabadság-szoborra: vajon melyik márka órája állhatott volna neki jól?

A Benrus egy világító karórát akart a szobor fáklyát tartó kezére.

A Hudson-folyó torkolatában immár 1886 óta mutatja az utat fáklyájával a hivatalosan a Szabadság megvilágosítja a világot című alkotás, közismert nevén a Szabadság-szobor.

Az amerikaiak által gyakran csak Lady Libertyként emlegetett hölgy negyvenéves korára sem kellett aggódjon alakja vagy éppen bőrének simasága miatt, mégsem halmozták el úgy ajándékokkal, ahogy szépsége indokolta volna.



Valami ilyesmi járhatott a fejében a Benrus órakészítő műhely alapítóinak, a román származású Lazarus fivéreknek, Benjaminnak, Oscarnak és Ralphnak.

Manhattani műhelyükből kilépve néhány perc sétával tökéletesen ráláthattak a szoborra, és úgy érezték, valami apró kis csecsebecsét igazán megérdemelne már.

A cég 1926-ban kereste meg a szobor fenntartásával megbízott illetékes hadügyminisztériumi osztályt azzal, hogy
 ingyen és bérmentve készítenének egy világító karórát a szobor fáklyát tartó kezére.

Az ajándék persze nem lett volna teljesen önzetlen, megvalósulása nemcsak New Yorkban, de a fél világon egy csapásra ismertté tette volna a Benrus óráit.

A minisztérium érdekes módon viszont nem azzal az indoklással utasította el az ötletet, hogy Lady Liberty márpedig nem lesz senkinek a reklámarca, hanem arra hivatkozott:

Egy karórához hasonló modern kiegészítő zavaróan hatna a klasszikus ruhába öltöztetett figurán.



Tehát tulajdonképpen nem szerették volna, ha bárki megkérdőjelezi a hölgy stílusérzékét.

Azt is hozzátették, ennek engedélyezése átszakítaná a gátakat, és ezután ruhagyártók kérhetnék, hogy átöltöztethessék a szobrot, a szépségszalonok pedig sminkjét vagy frizuráját igazítanák egy kicsit divatosabbra.
Az újságok éles nyelvű publicistáihoz is eljutott a terv, a New York Times szerzője is Lady Liberty helyébe képzelte magát:

Itt állok esőben, ködben, hóban és fagyban, és senki egy cipzárt nem ajánlott fel nekem – nem, még egy nyavalyás esernyőt sem.

De vajon milyen órát lehetne rá tenni a karjára az öreg hölgynek?

Erre rengeteg ember különféle válaszokkal jönne.

Egy jó Rolex, de még egy Seiko vagy Omega is stílusos lehetne és jól mutatna.

OSZD MEG másokkal is!