Órát akartak húzni a Szabadság-szoborra: vajon melyik márka órája állhatott volna neki jól?

A Benrus egy világító karórát akart a szobor fáklyát tartó kezére.

A Hudson-folyó torkolatában immár 1886 óta mutatja az utat fáklyájával a hivatalosan a Szabadság megvilágosítja a világot című alkotás, közismert nevén a Szabadság-szobor.

Az amerikaiak által gyakran csak Lady Libertyként emlegetett hölgy negyvenéves korára sem kellett aggódjon alakja vagy éppen bőrének simasága miatt, mégsem halmozták el úgy ajándékokkal, ahogy szépsége indokolta volna.Valami ilyesmi járhatott a fejében a Benrus órakészítő műhely alapítóinak, a román származású Lazarus fivéreknek, Benjaminnak, Oscarnak és Ralphnak.

Manhattani műhelyükből kilépve néhány perc sétával tökéletesen ráláthattak a szoborra, és úgy érezték, valami apró kis csecsebecsét igazán megérdemelne már.

A cég 1926-ban kereste meg a szobor fenntartásával megbízott illetékes hadügyminisztériumi osztályt azzal, hogy
 ingyen és bérmentve készítenének egy világító karórát a szobor fáklyát tartó kezére.

Az ajándék persze nem lett volna teljesen önzetlen, megvalósulása nemcsak New Yorkban, de a fél világon egy csapásra ismertté tette volna a Benrus óráit.

A minisztérium érdekes módon viszont nem azzal az indoklással utasította el az ötletet, hogy Lady Liberty márpedig nem lesz senkinek a reklámarca, hanem arra hivatkozott:

Egy karórához hasonló modern kiegészítő zavaróan hatna a klasszikus ruhába öltöztetett figurán.Tehát tulajdonképpen nem szerették volna, ha bárki megkérdőjelezi a hölgy stílusérzékét.

Azt is hozzátették, ennek engedélyezése átszakítaná a gátakat, és ezután ruhagyártók kérhetnék, hogy átöltöztethessék a szobrot, a szépségszalonok pedig sminkjét vagy frizuráját igazítanák egy kicsit divatosabbra.
Az újságok éles nyelvű publicistáihoz is eljutott a terv, a New York Times szerzője is Lady Liberty helyébe képzelte magát:

Itt állok esőben, ködben, hóban és fagyban, és senki egy cipzárt nem ajánlott fel nekem – nem, még egy nyavalyás esernyőt sem.

De vajon milyen órát lehetne rá tenni a karjára az öreg hölgynek?

Erre rengeteg ember különféle válaszokkal jönne.

Egy jó Rolex, de még egy Seiko vagy Omega is stílusos lehetne és jól mutatna.

OSZD MEG másokkal is!