Zseniális karórák: olajjal működő, 540 darabból álló egyedi darabok, amik a világon is egyedülállóak!

Ezek a modellek tényleg nem mindennapi kinézettel rendelkeznek és nem mindennapi belső szerkezet működteti őket!

Léteznek olyan órák az órapiacon, amik annyira egyediek, és bizarr kinézetűek, hogy az ember már-már hajlamos azt hinni, hogy ezek nem is órák.

Konkrétan van olyan óramodell, ami már néz ki sokkal inkább egy űrhajónak, vagy valami modern high-tech ketyerének, mint egy csuklóra szánt ékszernek, avgy óracsodának.

Létezik olyan különleges óra is, ami 540 pici, mozgó alkatrészből és fogaskerekekből áll, és van olyan, amelyik bizony olajat keringtet a belsejében...

A Jacob & Co. márka 2015-ben egy elég látványos modellt mutatott be, az Astronomia Tourbillon névre keresztelt órájukban ugyanis egy 288 oldalúra csiszolt, a Holdat megformáló gyémánt, valamint egy kézzel festett földgömb is helyet kapott, amelyek 20 perc alatt fordulnak körbe a számlap középpontja körül.

A BBC szerint a BaselWorld 2015 egyik legerősebbnek tartott óráját félmillió dollárra, vagyis nagyjából 140 millió forintra árazták be.



Az extrém megoldásairól ismert Christoph Claret illúziót keltő karóra különlegességet alkotott:

Apró tükrök segítségével olyan hatást kelt, mintha a római császár Marcus Aurelius arany mellszobra emelkedne ki a számlap közepéből.

Zseniális, és valahogy visszaidézi a régi hősies korokat. Van benne emellett valami szelíd elegancia, ami főleg a férfiaknak készült órákra jellemző, így az igazán maszkulin vonásokat rejtő óracsodát nekik ajánljuk.

A számlapon helyet kapó számok római számok, az adott stílushoz és "korhoz" illesztve, amit meg akartak jeleníteni az óra karakterén keresztül.

A hátlap szintén római stílust kapott, ott öt ókori lovas szekér versenyez egymással.





Az MB&F Space Pirate névre keresztelt órája leginkább egy idegen civilizáció űrhajójára hasonlít.

Olyan, mintha valami űrhajó lenne, vagy pedig egy földönkívüli látogató csuklójáról lett volna leszedve. Nyilvánvalóan a modern megoldásokat és dizájnt kedvező óratulajdonosoknak akartak vele kedvezni, nem pedig a megszokott kissé retrós eleganciát igénylő ügyfeleknek.

Első ránézésre az ember nem is tudja, hogy ezen hogy és hol kell az időt megnézni. 

Mintha csak egy futurisztikus korszakból előlépett időutazó órája lenne. Elegáns, kicsit furcsa, de a fémes összehatáshoz és az acélvázas kerethez remekül passzol az éjfekete óraszíj.

Arról nem is beszélve, hogy egy skeleton óráról van szó részben, legalábbis a középső részen be lehet látni az óra mechanikájába.





A svájci HYT órái színezett olaj és víz keringetésével működnek, a belga Ressence által megalkotott Type 3 Watch pedig szintén egy olajjal töltött órával érkezett Bázelbe.

A szerkezet azon túl, hogy roppant drága, kissé érzékeny is:

A megfelelő folyadékáramlás miatt csak -5 és +60 fokos hőmérséklet között használható, különben a folyadék áramlása megváltozhat.

Éppen ezért ez az óra inkább "ínyenceknek" ajánlott, akiket nem zavar az, ha ritka és különleges órát hordanak a csuklójukon, amire vigyázni kell, és nem éppen az ellenállósága vagy a pontossága az erénye.

Emellett igazán különleges dizájnt kapott, ami biztosan egyedülállóvá teszi, és az óragyűjtők kifejezetten szeretik az efféle gyöngyszemeket.