Ebben a luxusórában még mozigép is van

Egy orosz óramester tisztelgése volt a mozgókép úttörője előtt.

Kétségtelenül zseniális lett!

Az orosz Konstantin Chaykin óramanufaktúra különleges karórával emlékezett meg a mozgókép úttörőjéről, Eadweard Muybridge-ről.

A XIX- századi angol fotós a mozgás elemzésében kifejtett munkássága nagyban hozzájárult a modern filmezés kialakulásához.



A lovak mozágását tizenkét kamerával megörökítő híres fotósorozatát egy lemezre másolta, majd azt saját készítésű eszközén mutatta be. A zoopraxiszkóp nevű szerkezet sokak szerint az első mozgóképvetítő volt, amely lehetővé tette a fényképek animálását.

Az úttörőnek és munkásságának állít emléket a Konstantin Chaykin műhely Cinema nevű karórája, amelyet a cég névadó-tulajdonosa fejlesztett és készített.

A századelőt idéző külalak egy működő vetítőt rejt, amely gombnyomásra lejátssza Muybridge híres felvételét, amit egy apró nyíláson keresztül lehet látni.

Az óra teljesen mechanikus, különlegessége, hogy a zoopraxiszkóp és az óramű két teljesen külön szerkezet egy házban, amelyeket egy felhúzógombbal lehet működtetni.

Chaykin a svájci Baselworld óra- és ékszerkiállításon mutatta be a Cinemát, és ötvenezer euró, azaz tizenötmillió forint körüli áron értékesítették az egyelőre páratlan karórát.



OSZD MEG másokkal is!