Kronográfot vásárolsz? Ezt a néhány dolgot tudnod kell, mielőtt ilyet veszel!

A kronográfok rendkívül érdekes "állatfajok" az órák világában, és nagy népszerűségnek és elismerésnek örvendenek világszerte. Nem véletlenül. Néhány dolgot feltétlen fontos tudnod róluk!

Mi is pontosan az, hogy kronográf?

Nos, a kronográf nem más, mint egy olyan óra, ami adott időperiódusok mérését teszi lehetővé. A leggyakrabban ezért a stopperfunkcióval azonosítják, de sok típusnál más időszakaszt is mérhetünk a segítségével.  Ennek a funkciónak is több különböző formáját ismerhetjük meg.

Az egygombos kronográf esetén elindítani, megállítani és nullázni tudjuk a mért időszakaszt. Az összeadó vagy kétgombos segítségével több akár későbbi részfolyamatot is összegezni tudunk.

Ezerféle dologra jók

Sokan nem tudják, de az ilyen órák rengetge midnenre jók, szokták is kérdezni az eladók, hogy pontosan mire lesz használva az óra.

Ilyenkor a zöldfülű vásárlók zavarba jönnek, és visszakérdeznek: "Hogyhogy mire? Az időt nézegetni!"Ppedig a kronográfok sokkal több mindenre jók...

A sütési idők nyomon követésére, sétára, futásra, lépésszámlálásra, találkozók lebonyolítására!

Hosszú, szövevényes múlt

A gyártók már a hatvanas évek első felében nekikezdtek a fejlesztésnek, de akkoriban, főleg az ehhez hasonló kísérletezések nem mentek zökkenőmentesen. Olykor szüneteltették, olykor felgyorsították a fejlesztések menetét.

A Zenithnek ’68 végén már készültek prototípusai, csak úgy, mint a Chronomatic csoportnak, viszont ezek elsősorban arra készültek, hogy a gyakorlatban is tesztelhessék a működésüket -semmiképpen nem kereskedelmi forgalomban.

Egzotikus tudás

Sok szakmabeli egyetért abban, hogy a kronográfok rendelkeznek a legszínesebb egyéniségekkel az óracsodák terén. A legkülönfélébb tulajdonságú és funkciójú órák lettek megalkotva a "műfajon" belül.

Vannak köztük olyan modellek, amiken egyetlen gombot megnyomva lehet megállítani, újraindítani a kronográfot.

Ráadásul minden nagyobb óragyár remek kronográfokkal versenyez a piacon egymással az órahordók kegyeiért. ott van a Rolex, az Omega, a Patek Philippe, a Breitling is, melyek mind igazi kronográf legendákat alkottak az elmúlt évtizedekben.