Ezt érdemes mérlegelni egy óra megvásárlásakor: avagy kell-e ez nekem?

Éves, vagy öröknaptár? Dátum kijelzés? Kronográf, automatikus? Mit mérlegelj, ha óravásárlásra adod a fejed!

Az embernek egy karóra megvásárlásakor rengeteg mindent mérlegelnie kell.

Értékelnie, hogy a kiválasztott órák mit is tudnak pontosan nyújtani, de még fontosabb az, hogy az igényeinkkel mi magunk konkrétan tisztában legyünk.

Ugyanis luxus karórákat az ember gyakran egy életre választ, még ha többet is vásárol az élete során.

Minden darabnak jónak kell lennie egy adott feladathoz, időszakhoz vagy helyszínhez, tevékenységhez, stílushoz.

Gyakran pedig sokat segít a választásban a funkciók és a lehetőségek által nyújtott tárház elemzése!


Óraszíj


Bizony nagyon gyakran fontos az óraszíj maga. Eleve az, hogy milyen anyagból is van pontosan, és hogy mennyire ergonomikus. Ez egy luxus óránál kifejezetten fő szempont, elvégre nap mint nap a csuklónkat díszíti, és mi sem lehet rosszabb egy mutatós de kényelmetlen óránál!

Érdemes tehát kerülni a túl szoros, túl csicsás megoldásokkal operáló óraszíjakat.

Szerencsére ma már a legtöbb neves gyártó erre kínosan ügyel, így az ergonómia szinte fő szempont a minőség mellett, de még mindig bele  lehet szaladni rosszabb választásokba, amikben csak úghy feszeng az ember csuklója.

Ha nem elég jól skálázható az óraszíj, ha túl szorít, vagy túl tág, nem elég rugalmas, akkor érdemes átgondolni újra...


Dátum és nap...

Bizonyos esetekben a dátumhoz napkijelzés is társul, ez a Day-Date funkció, mely nem csak egy Rolex kollekció neve, hanem a komplikáció-é is, mely a dátumhoz képest lényegesen kevéssé elterjedt – de Rolex helyett már Seiko 5 árban is elérhető.

A hangsúly talán nem is a funkció hasznosságán van, hanem az esztétikai szerepén. Mindenkinek a saját ízlésére van bízva, hogy az adott, kiszemelt órán tetszik-e a dátum elhelyezése, a tárcsa színe, a számok betűtípusa, a dátumablak kerete és még megannyi egyéb részlet, ami meghatározza, hogy egy dátum hozzáad vagy elvesz egy óra megjelenéséből.


Öröknaptár, éves naptár


Éves, vagy öröknaptár esetén már kapunk a dátumon (illetve napon) túli kijelzéseket is, mely rendre a hónappal, illetve öröknaptár esetében a szökőév indikátorral bővül, ritkább esetben pedig holdfázis vagy 52-hetes mutató is bonyolítja az összképet.

Az éves naptárról azt kell tudni, hogy teljesen mechanikusan meg tudja különböztetni a 30 és 31 napos hónapokat, így a megfelelő alkalommal ugorva elsejére anélkül, hogy nekünk át kellene tekernünk április, június, szeptember és november hónapokban a harmincegyedikét. Az éves naptárat minden évben egyszer, február végén kell állítani.

Az öröknaptár ezzel szemben, ahogy neve is hirdeti, örökké tudja a naptárat, tehát a szökőévekkel együtt tudja, megint csak mechanikusan, hogy az egyes hónapok milyen hosszúak és így minden hónap végén a megfelelő napon ugrik elsejére.

Mindkettő variáció exponenciálisan megdrágít egy mechanikus órát, mert összeszerelésük rengeteg extra időt vesz igénybe.

A legversenyképesebben árazott öröknaptáras luxusóra a Frédérique Constant és a Montblanc házaiból került ki, de még ezek is igen komoly árban vannak, nem is beszélve a legmagasabb presztízsű manufaktúrák esetében ezen modellekre kirótt prémiumról.


Még egy időzóna


Napjaink egyik nagyon népszerű funkciója, hogy egyre több órában megjelenik egy második, vagy többedik időzóna. Így lehetőségünk van nagy utazásokat tenni anélkül, hogy az óránkat állandóan állítgatni kellene az aktuális időzónához.

Kifejezetten utazóknak, turistáknak való, vagy azoknak, akik más kontinensekre utaznak akár üzleti megbízásból.

Nehéz itt mérlegelni, hogy mennyire van rá szükséged.

Vannak ismerőseid, munkatársaid, esetleg aranyhörcsögeid egy távoli időzónában? Ha a válasz igen, akkor jó eséllyel örülni fogsz egy GMT-vel ellátott órának.

Ha a fenti néhány dolgot az ember jól végig gondolja és mérlegeli, akkor jobban tud magának órát választani.

Fontos tudnod, hogy ezek csak a legkiemeltebb szempontok és funkciók voltak, de kismillió más szempont alapján lehet dönteni egy-egy óra megvásárlása mellett vagy ellen!