Évszázadokon átívelő óraérdekességek: 8 tény, amit nem gondoltál volna!

Az órák világa mindig is érdekes volt, annál is inkább, mert nagyon hosszú időre nyúlik vissza a legelső óraszerkezetek elkészítése.

Az órák már a kezdetek kezdete óta velünk vannak, szinte amióta csak létezik az idő fogalma.

Összeszedtünk 8 érdekes tényt, ami az óratörténelem fontosabb állomásait érintik!

A kezdetek kezdete


Babilonban és Egyiptomban már az i.e. 4. évezredben használtak különböző nap- és árnyékórákat. Sok ezer évvel ezelőtt Egyiptomban például az obeliszkek is napóraként funkcionáltak. Az oszlopszerű építmények árnyékából bárki leolvashatta az idő múlását.

Szerzetesek és az óra


A középkori szerzetesek körében népszerű gyertyaóráról – melyeken a vízórához hasonlóan behúzott sávok mutatták az eltelt időt – elsőként egy 520-ban keletkezett kínai vers tett említést.

Homokóra


A homokórák eredete az ókori görögök és a rómaiak időszakába vezet. Később, a 14. században Európa-szerte megjelentek a mechanikus órák a városok tornyaiban. 1336-ban Milánóban, 1350-1370 között pedig Firenzében, Bolognában, Ferrarában, Nürnbergben és Párizsban is elkészült az első toronyóra.


Ma is működő legrégebbi óra


A közmegegyezés szerint a világ legrégibb, ma is működő órája a Salisbury katedrálisban található, 1386-ban készített toronyóra.

Az első zsebóra


Bár a témával kapcsolatos források hiányosak, sok szakértő Peter Henlein (1485-1542) nürnbergi lakatost tekinti az első zsebóra készítőjének.

Időmérés felsőfokon


Az első, valóban időmérésre használatos férfi karórát 1904-ben, egy pilóta barátja kérésére készítette el Louis Cartier.

Ingaórák és kvarcórák


Az ingaórákat az 1930-as években felváltották a kvarckristály alapú órák, amelyek még a továbbfejlesztett ingaóráknál is jóval pontosabban mutatták az időt.

Az első kvarcóra


A világ első kereskedelmi forgalomban kapható kvarc karóráját 1969 –ben készítették Japánban.