Így őrizheted meg az órádat az idők végezetéig: még az unokáknak is jó lesz!

Mechanikus, digitális, automata, egyre megy! Kifinomultan kell karbantartani őket. De hogyan? Ezt járjuk körbe!

Ha valaki luxus karórát vásárol magának, az egy olyan dolgot vállal fel, amit nem mindenki: nem csak egy órát vásárol meg, hanem gyakorlatilag egy időtlen ékszert.

Ez pedig egy óra esetében libabőrösen izgalmasan hangzik: milyen lehet egy óra, ami időtlen időkig mér, és sohasem áll meg.

Soha nem szakad vége az időnek...

Ha ügyesek vagyunk, és tudjuk, hogyan tartsuk megfelelő módon karban ezeket a bonyolult óraszerkezetekkel rendelkező csodákat, akkor még az unokáink csuklóján is ugyanúgy ketyegni fognak.

Ez pedig életre hívhatja a legszebb családi hagyományok egyikét, az óraöröklést is.

A karórák két nagy alapvető csoportra oszthatók: digitális és mechanikus. A digitális órák „lelke”, a szerkezetük jellemzően egy elemmel táplált áramkör, ami méri az idő múlását és egy kis kijelzőn meg is jeleníti azt.



A kijelző lehet persze digitális is, számjegyekkel, vagy analóg is, mutatókkal.

A mechanikus órák kijelzője analóg, vagyis mutatókról lehet leolvasni a pontos időt. Itt aztán van lehetőség bőven, hiszen a legegyszerűbb „három mutatós” kiviteltől a sok kis számlapot felvonultató kronográfokig nagyon sokféle stílus létezik, felhasználási területtől függően.

Az automata óra a mechanikus órák egy változata, aminek van egy nagyon szimpatikus tulajdonsága: amennyiben eleget (általában napi 6-8 órát) hordod aktívan, saját magát felhúzza, így soha nem fogod elfelejteni felhúzni majd.

Az automata órát mindig érdemes felcsatolni a csuklóra. Minden reggel hordd. Egy átlagos automata órának elég kell legyen a napközben hordásbólé származó energia, így képes másnap reggelig is pontosan mutatni az időt.

Egy átlagos automata óra 40 órás üzemidővel bír, így ha minden nap használod az órát, akkor biztosan nem kell félned attól, hogy lemerül, megáll, vagy pontatlan lesz.

Akik azonban nem mozognak annyit egész nap, vagy irodisták azoknak sem kell feltétlenül lemondania az órákról, nekik azonban érdemesebb az úgynevezett kézi felhúzós változatokat előnyben részesíteni.

Ezeket ugyanis te magad tudod felhúzni reggelente vagy pedig este a megszokott időpontban, így biztosítva az óra megfelelő működését.

Vigyázat, vannak típusok, melyek nem szeretik, ha túlhúzzák őket, így amikor érzed az ellenállást, már fel van húzva a szerkezet, nem érdemes tovább tekerni.

Ha több évig működik hibátlanul, adódik a kérdés, érdeme-e az órát óráshoz vinni?



Elvégre rendeltetésszerűen működik, nincs gond vele...

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek az órák rengeteg forgó, mozgó alkatrészt tartalmaznak, amik folyamatosan kopnak.

Folyamatosan forog, zakatol, kopik és használódik minden alkatrésze. Ez olyan, mint egy autó, amivel szintén nem teheted meg, hogy 15 évig nem nézeted meg, hogy van-e valami kopott alkatrész, csak használod...

Érdemes tehát a kedvenc órásodat meglátogatni legalább 3-4 évente, így kiküszöbölheted, megelőzheted, hogy az óra váratlanul megadja magát.

Ha ugyanis megáll, akkor ott már nagyobb a baj, mint gondolnád.

Ilyenkor a szakember az órát „atomjaira” szedi, az alkatrészeit megtisztítja.

A tisztítás után a megfelelő helyeken keni a szerkezetet, majd összerakja. Fontos eleme a szervizelésnek a mai óráknál a vízállóság fenntartása, ezért a tömítéseket is ápolják, ellenőrzik, ha kell, cserélik is.



A folyamat legvégén még vízalatti nyomáspróbának is alá szokták vetni.

Az órákat tehát ugyanúgy érdemes karbantartani, és figyelni az apró részletekre, mint más dolgoknál, értékeknél.

Ezek a szerkezetek ugyanis bonyolultabbak, mint egy autó, és értékesebbek, egyedülállóbbak, mint egy átlagos ékszer.