Elegáns óraválogatások, igényes féfiaknak: akik tudják, mire vágynak

Figyelem, ezeket az órákat csak macsó és céltudatos pasiknak ajánljuk, mert ennél jobb választásuk aligha lehet!


IWC Portofino


Letisztult elegancia, sallangok nélküli órák Schaffhausenből. A Portofino széria a márka legegyszerűbb inges óráit tartalmazza, már ezeket is 38 mm-re upgradelték, úgyhogy nem lehetnek kicsik senkinek sem.

Az árak itt már magasabban járnak, újonnan 1,5 millió forint körül indulnak, egy régi 34 mm-es quartz modell viszont akár már 300 ezer forint környékén is megcsíphető.


Patek Philippe Calatrava


A felső álomkategória öltönyórája egy Patek Calatrava.

A modell közel kilencven éves történetének bármelyik darabja tökéletes választás lehet, a hatvanas-hetvenes években találhatóak a legolcsóbb darabok (körülbelül 1-2 millió forint), újonnan pedig 6 millió forint körül indulnak az árak.


Nomos


Az elmúlt 28 év bizonyította, hogy a Nomos kitartó, konzekvens építkezése megtalálta a helyét a piacon. Az 1930-as évek német óráinak Bauhaus stílusát követő modellek közül a legismertebb a Tangente.

Az elmúlt évek során semennyit sem öregedett a forma, ugyanolyan tökéletes inges óra, mint 1990-ben volt (vagy 1935-ben?). Üveg hátlappal, felhúzós vagy automata szerkezettel is kapható, használtan 200 ezer forinttól, újonnan pedig a csúcsmodellek közel 1 millió forintos áráig lehet válogatni.


Withings

Ez egy igazán különleges óra, mondhatnánk azt is, hogy egy kakukktojás. Az óragyár hihetetlen módon még a Nokia tulajdona is volt már.

Az elmúlt évekbe gyártott különleges okosóráik olyan remekre szabottak, hogy némileg kakukktojásként, de beillenek a sorba.

A sima acél modell hunyorítva szinte egy minimalista svájci prémium karórának is nézhető távolról, nem ördögtől való inggel felvenni egy ilyen szerkezetet sem. Gyönyörű, és gondosan kimunkált darabokról van szó, amik messze nem gondolná az ember, de képesek labdába rúgni a "nagyok" mellett.


Junghans


Ez egy kifejezetten múltidéző, de mégis nagyon elegáns óra. Max Bill és Meister szerelemgyerekeként is lehetne emlegetni.

Ma már nem sokan tudják, mert némileg megkopott az óragyár renoméja, de régebben a 60-as években az egyik legnagyobb óragyár volt.

Egészen olcsó óráktól kezdve csúcsteljesítményű kronográfokig minden volt a palettájukon. A remek formaterv, amit a 60-as években megalkottak Max Bill segítségével, ma is jellemzi az összes kezeik közül kikerülő órát.