15 érdekes tény az órákról, amit valószínűleg nem tudtál!

Ezeket a tényeket a legtöbb ember nem tudja. Pedig az idő közvetetten hatással van az életünkre. Minden nap rápillantunk az órára, vagy időpontot beszélünk meg egy találkozóra...stb.

Lássunk hát 15 olyan érdekes és nem sokat hangoztatott tényt az órákról, melyeket biztosan nem tudtál!

1. Az óra lelke

Tudod, hogy mi is pontosan a mechanikus órák lelke? Nos, enélkül valójában egyetlen óra sem létezhetett volna a későbbiekben, és ezt a technológiát 1511-ben találták fel.

 Egy kakaóscsiga módjára feltekert laprugót, az úgynevezett főrugót avagy "main spring-et" húzunk fel vagy a korona forgatásával, vagy a kezünk mozgása okán pörgő-forgó "automata rotornak" hála. Az így felhúzott rugó, mint a megfeszített rugók úgy általában, roppant mód ki szeretné rúgni magát, hogy visszaálljon eredeti állapotába – ez a fajta terjeszkedés az órát hajtó energia forrása.

2. Fontos divatkellékek voltak a 17 században

Ma is nagyon fontos státusz szimbólumokként aposztrofáljak őket, de régen a szerepük a 17. században szinte egyedülálló volt a férfiak körében. Mindig, mindenhol mindenféle óra lötyögött a férfiak zsebében, mellényében, vagy épp a nyakukban, karjukban.

II. Károly hihetetlenül népszerűvé tette az órákat, de már azt megelőzően is kialakulóban volt, mint divat.

3. Az első ébresztő funkciók

Tudod, hogy mikor kaptak az órák először reggeli ébresztő funkciót? Meg fogsz lepődni! Már az 1900-as évek elején léteztek olyan prototípusok, amik tudták ezt. A svájci eredetű Eterna órája 1908-ban ezzel a funkcióval jött ki, de csak az 1914-es tömeggyártás után vált széleskörűvé.

4. A férfi karóra és a világháború

A férfiak körében a karórák nem voltak túlságosan nagy divat. Ezen az első világháború időszaka változtatott. Sokak szerint amiatt, mert   világháborúban a vadászpilótáknak nagyon fontos volt a jó időzítés, és sokszor lesték a karjukon csüngő órát.

5. A második világháború kinyírta az órákat

A második világháború végleg kinyírta az órákat. Legalábbis a zsebórákat Azelőtt egyfajta kiirthatatlan alfajai voltak az óráknak, azt követően már kikopó "divathóbort". Egyszerű oka volt. A hadseregben azt szorgalmazták, ha a katonák mindkét keze szabad, és nem köti le az összpontosítást az, hogy állandóan zsebből elővett órájukat nézik.

6. Mechanikai csoda

A mechanikus órák mind a mai napig uralják a piacot. Ugyanakkor megjelentek az automata órák is. A jövőben pedig még újabb technológiákra alapuló fejlesztések várhatók, ahogy halad előre az óra evolúció.

7. órák a szélsőségek határán

Két olyan óráról is tudunk, ami bekerült a történelemkönyvekbe. Az egyik a Rolex Submariner, amit a Mariana árok - a Föld legmélyebb vízalatti pontja - mélyére küldtek le, és kibírta a hihetetlen nyomáskülönbséget.

A másik pedig az Omega Speedmaster, ami a NASA jóvoltából a világűrt is megjárta. Ezt viselte ugyanis Buzz Aldrin a Holdraszálláskor.

8. Seiko és az Olimpia

Az 1964.-es nyári olimpiát forradalmasította ez a szerkezet. Képes volt a legkisebb ezredmásodpercet is mérni, ezzel pedig a sportnak és annak eredményeinek értékeléséhez hatalmas löketet adott.

9. Digitális órák és a sci-fi

Még ma is viszonylag friss és új technológiának számítanak a digitális órák az órák piacán. Stanley Kubrick 2001 Űrodisszeiája után 4 évvel hozták létre az első ilyet.

10. A legbonyolultabb óra

Ma a világ legbonyolultabb mechanikájával rendelkező óra a  Patek Philippe Caliber 89 névre hallgató szerkezet. 1989-ben kezdték a fejlesztését, majd 4 éven át tartott a kutatás, mire 1800 különálló elemből megalkották. A legolcsóbb változat nem sokkal előállítási költség felett 5,1 MILLIÓ dollárt... ja, és ráadásul ez egy zsebóra. Ha a karunkra kívánjuk, még ötször ennyit kell fizetnünk.

11. Co-Axial szerkezet

A Co-Axial szerkezettel ellátott órák kora is eljött idővel. A Co-Axial modellek forradalmi gátszerkezete kitartást és pontosságot ígér – nem hiába, hiszen hivatalosan jóváhagyott kronométerekről van szó. A jóval kisebb súrlódással dolgozó gátlómű a legendás George Daniels órásmester érdeme.

12. A legpontosabban járó óra

A Cesium 133 prototípusa a világ legpontosabb valaha készített órája. Eredetileg ez egy atomóra, amit az amerikai kormány fejlesztett ki. Egy Cézium mag van benne, amihez képes viszonyítja az időt. Ez egy egyedi jelet ad neki, ami minden más forrástól és tényezőtől elzárt és független, és hihetetlenül pontos.

13. Elpusztíthatatlan óra

a Casio G-Shock órája a világ egyetlen olyan órája, amiről tényleg ki lehet jelenteni, hogy nem lehet elpusztítani. Ez egy olyan különleges óra, ami 300 méteres mélységben sem megy tönkre, kibírja a hőt, ellenáll a nagyobb erőkifejtésnek, és nyomásnak is.

14. Feltaláló a semmiből

300 éve egy Henry Sully nevű angol órakészítő bemutatta az első tengerészeti kronométerét, ezzel pedig elkezdődött a világ egyik leghosszabb, és legkomolyabb tudományos versenye. A brit parlament 1714-ben fogadta el a Longitude Act nevű törvényt, amiben leírták, hogy aki életképes és használható módszert talál fel arra, hogyan határozhatja meg egy hajó a hosszúsági fokát a nyílt tengeren, az 20 ezer font jutalomban részesül.

15. Az órák ősei

Babilonban és Egyiptomban már az i.e. 4. évezredben használtak különböző nap- és árnyékórákat. Sok ezer évvel ezelőtt Egyiptomban például az obeliszkek is napóraként funkcionáltak. Az oszlopszerű építmények árnyékából bárki leolvashatta az idő múlását.