5 mérföldkőnek számító Patek Philippe óra: 1868-tól napjainkig!

1842-ben egy fiatal férfi feltalálta a koronás felhúzószerkezetet. 1845-ben Antoine Norbert de Patek gróffal megalapították a Patek, Philippe & Cie óragyárat.

Innen már írott történelem...

Ezen szemezgetnénk végig, és bemutatjuk a Patek Philippe 5 történelmi mérföldkövét az óragyártásban.

A kezdetek

1868-ban indult az egész, a legelső, különleges, aranyozott karóra darabbal. Egy bagett-alakú, sárga aranyból készült karpereccel rendelkező óra volt. Nem volt még az a kifejezetten karóra jellegű, de mégis forradalmi kompromisszumot kötött a hagyományokkal.

8 különleges drágakő is helyet kapott benne. Az órából még hazánkba is rendeltek egyet 1873-ban a Koscewicz-eknek. A világ első karórára tehát feltehetően egy magyarnak készült.

Az első öröknaptár karóra

Ez volt a világtörténelem legelső ilyen szerkezete, éppen ezért nem csak úttörő, de rendkívül különleges is volt.

Az órát 1898-ban fejezték be, de már korábban elkezdték fejleszteni. Végül azonban csak 1925-ben került legyártásra. AZ órát végül 1927 október 13-án értékesítették.

1948: "Eiffel Torony"

Az Eiffel toronyra nagyban hajazó alakú és kinézetű óra igazi legendává vált az óraszeretők körében. A szokásosnál is egyedibb és elegánsabb darab volt. Az első órákat 1948-ban adták el.

Rengeteg gyűjtő próbálta megkaparintani. Már csak a kinézete és pontos összerakottsága miatt is, sokan akkor tudták, hogy egy ilyen óra évtizedek múlva rengeteget fog érni. És igazuk lett! 1997-ben Patek Philippe úgy tisztelgett a széria előtt, hogy egy limitált kiadású változatot gyártatott le belőle, Pagoda néven.

3700 Nautilus

1976-ban ez egy igen modern, sokak véleménye szerint a korszellemet meghaladó modern külsővel rendelkező óra volt. Ámulatba is ejtette az órák szerelmeseit.

Az 1970-es években a quartz technológia egyre nagyobb teret nyert. A mechanikus órák gyártói rá voltak kényszerülve a határaik feszegetésére. A Nautilust a híres Gérald Genta tervezte. Meg is látszik rajta, a mai napig az egyik legmarkánsabb óradarab a történelemben.

Sky Moon Tourbillon

A 2001-ben debütált csodaóra aranyozott borításával, fekete kontrasztos bőrdíszműves idomaival lopta be magát a kedvencek közé.

A Patek Philippe egyik legbonyolultabb, leginkább kimunkált órája volt ez. Azt is mondhatnánk, hogy erre az órára forrta ki magát teljes mértékben az óra-zseni vállalat. ugyanakkor ez volt az első "kétarcú" órájuk.

Az egyik oldal az időt mutatta, és az öröknaptárat, a másik pedig csillagtérképet, az éjszakai égboltot, és a Hold mozgását. Egyszerűen egy zseniális darab volt, amivel látszik, hogy rengeteget foglalkoztak, és szívük-lelkük beletették!