Életmentő fogalmak zöldfülű órakedvelőknek az órák világából: avagy mi mit jelent?

Minden, amit tudni akartál,és sosem merted megkérdezni! Tiszta vizet öntünk a pohárba!

A tapasztaltabb óravásárlók minden bizonnyal tisztában vannak azokkal a fogalmakkal, amiket itt fel fogunk sorolni.

Ugyanakkor több olyan lehet közte, amit eddig talán nem is jól tudtak, vagy nem is tudtak, és alapos zavart kelthet bennük, ezért nekik is javasoljuk a cikk elolvasását.

Figyelem!

Minden fontos fogalom, ami szükséges lehet az órák jobb megismeréséhez, vagy a megfelelő óra kiválasztásához.

Ha ezekkel nem vagy tisztában, inkább ne is kezdj óravásárlásba, mert el fogsz veszni...

Hány kaliberes egy óra...


Egy adott lövedék átmérőjének meghatározására használják a köznyelvben.

Az órás mesterek körében is ismert a fogalom, tehát sem néznek rád furán ha ilyen kifejezéssel állsz eléjük.

A kaliber ugyanis az óra belső szerkezetét jelenti, vagyis például az automata szerkezetet egyes esetekben automata kalibernek is nevezik.



Az a bizonyos kronográf...


A kronográf nem más, mint egy olyan óra, ami adott időperiódusok mérését teszi lehetővé. A leggyakrabban ezért a stopperfunkcióval azonosítják, de sok típusnál más időszakaszt is mérhetünk a segítségével.

Ennek a funkciónak is több különböző formáját ismerhetjük meg. Az egygombos kronográf esetén elindítani, megállítani és nullázni tudjuk a mért időszakaszt.

Az összeadó vagy kétgombos segítségével több akár későbbi részfolyamatot is összegezni tudunk.

Vízállóság és furcsa számértékek a dobozon...


Fontos, hogy hány méterig vízálló az adott óra, de annál is lényegesebb tényező, hogy hány bár nyomásig képes zavartalanul funkcionálni.

Sok esetben csak a mélységet vesszük figyelembe, pedig általában a nyomásra való érzékenység egy sokkal lényegesebb funkciója ezeknek az óráknak, különösen, ha célzottan búvárkodáshoz szeretnénk használni. Íme, egy kis segítség ezzel kapcsolatosan:

30m=3ATM=3bar: kézmosás
50m=5ATM=5bar: fürdés. Ne használd ott ahol nagyobb víznyomás érheti az órát.
100m=10ATM=10bar: úszás, fürdés, zuhanyozás, vízbe ugrás. Szintén nem alkalmas vízi sportokhoz.
200m=20ATM=20bar: úszás, fürdés, zuhanyozás, vízbe ugrás, vízi sportok, könnyű búvárkodás
1000m=100ATM=100bar: úszás, fürdés, zuhanyozás, vízbe ugrás, vízi sportok, mélytengeri búvárkodás


Az a bizonyos retrográd...


Ezek alatt olyan órákat értünk, melyek esetében a mutató egy félkört, nem pedig teljeset ír le.

Amint a félkör végpontjához érkezik, automatikusan a kezdőpontra ugrik vissza. Alapvetően a hetek napjainak kijelzésére szokták használni a különböző óra típusoknál, de kétségtelenül még számos mérésre is alkalmas.

A szerkezet különlegessége, hogy a működéshez egy rendkívül komplex és pontos mechanikára van szükség, ezért biztosak lehetünk benne, hogy időtálló és minőségi rendszert használunk.

A védelmet nyújtó zafírüveg


Sok óránál kifejezetten előnyként említik az óragyárak, vajon miért? - adódhat a kérdés.

A zafír egy szintetikus formájából előállított óraüveg) nagy előnye, hogy rendkívül karcálló, így a mindennapi használat során az óra karcmentes marad.

Használatával tehát nem kell tartani attól, hogy például egy rossz mozdulat után csúnya karistolás éktelenkedik a számlap felett. Hátránya viszont, hogy törékenyebb a nála lényegesen jobban karcolódó plexinél, tehát nem árt vigyázni a leejtéssel.


Az óra koronája...


A korona funkciója nem más, minthogy a segítségével beállíthassuk magát a karórát, illetve az automata szerkezetű karórákon az óraszerkezet felhúzását is ezzel végezhetjük el.

A legtöbb karórán egy koronát találunk, ám előfordulnak olyan, fejlettebb típusok, ahol ezekből több van, így egyenként beállíthatjuk az időt, elindíthatunk egy stoppert vagy épp léphetünk a naptárban.

Magának a koronának több különböző fajtája is van, ilyen például csavaros vagy a menetes típus, ezekkel az óra vízállóságát igyekeztek javítani.