Casio: olcsó cigarettaszipkáktól a milliós luxusórákig, avagy egy márka története


A Casio helyzete feltehetőleg azért különleges, mert nem olyan szűk a profilja, mint például a Nikoné, ami csak fényképezőgépeket és objektíveket, a Citizené ami csak órákat, vagy a Nintendoé, ami csak játékkonzolokat és videójátékokat gyárt.

A Casio ugyanis kis túlzással szinte mindent gyárt, vagy legalábbis gyártott több mint hetven éves története során, jelenlegi széles termékpalettája a számológépektől kezdve, az elektronikus hangszereken át a sport- és luxusórákig terjed.


Meglepő, de egy sor olyan elektronikai produktumról van szó, amik a maguk idejében űttörő, világelső termékek voltak, és amiknek köszönhető, hogy a Casio stabilan egyike a szigetország nagy elektronikai cégeinek. Az alábbi nagyképes kronológia gerincét a cég gyűjteményében látott termékek alkotják, kiegészítve néhány érdekes-izgalmas Casio-kütyüvel.



A Casiót (illetve akkor még: Kasio Szeiszakujdzsót) Kasio Tadao mérnök és három öccse alapította 1946-ban. A képen Tadao, Tosio, Kazuo és Jukio láthatók a cég első elektromechanikus számológépével, aminek kifejlesztésébe a cigarettaszipkából származó profitot visszaforgatták.

A jubiva pipa volt Kasio Tadao mérnök első nagy dobása 1946-ban. Az ujjra húzható filléres cigarettaszipkát vitték mint a cukrot a háború utáni szegénységben tengődő japánok.

Az egyszerű találmány egyrészt lehetővé tette, hogy a dohányosok szinte a teljes cigarettát el tudják szívni (bár az ezt lehetővé tevő füstszűrős cigarettát már 1925-ben feltalálta a magyar származású Boris Aivaz, a filteres cigaretták széles körű elterjedése csak a II. világháború utáni években következett be).


A legendás japán miniatürizálás egyik lépése: a Casio Mini hordozható számológép 1972-ből, ami már csak akkora volt mint egy (jó vastag) tábla csokoládé.

A Casio Mini volt a világ első elektronikus zsebszámológépe. Az integrált áramkörök ipari megjelenése és elterjedése révén világszerte vagy ötven cég dolgozott gőzerővel irodai számológépek fejlesztésén, a korszakot gyakran nevezik ezért kalkulátorháborúnak.

1974 novemberében mutatta be a Casio a világ első digitális (LCD) kijelzős kvarc karóráját, a Casiotront.



Az időmérők piacára a belépés egyenes következménye volt a számológépek piacán elért komoly sikereknek, ami érthető is, hiszen az időmérés nem más, mint egyfajta folyamatos számolás. A Casiotronban a század elején feltalált kvarckristályos oszcillátor egy korszerű változata (C MOS-LSI) adta az időmérés alapját, ami az újdonság volt, hogy integrált áramkörös szerkezete a napok és hónapok mutatását is lehetővé tette folyadékkristályos kijelzőjén.

1983: az első Casio G-Shock karóra, a DW 5000C, a világ első igazán strapabíró kvarcórája.


Az A158WA-1 talán az egyik legismertebb, már-már ikonikus Casio kvarcóra, meglovagolva a retrohullámot pár éve vissza is hozták a gyártását. Olcsó, vízálló, ébresztős, van benne óra, dátum, stopper és világítás – kell ennél több?

A Casio úgy tűnik mindennél nagyobb örömöt lelt a minél extrémebb, a legtöbb újító ötletet felsorakoztató karórák gyártásában. A cég érintőképernyős, infravörös távirányítós és PC-hez kapcsolódós, valamint MP3 lejátszós órái (a képen balról jobbra) szinte mindig a konkurencia előtt jártak egy orrhoszal.

Mára a Casio egy igen elismert óramárka, mely elkezdett komolyan felzárkózni a nagy óralegendákhoz.