Évszázadokon át tökéletesítették a szerkezeteket: óramárkák a svájci minőség mögött

Több száz év mérnöki szaktudása, kísérletező óramesterek kitartása és igényessége kristályosodik ki egy mechanikus óraszerkezettel rendelkező luxusórában.

Egy öröknaptáras órában például mintegy 800 darab alkatrész biztosítja, hogy mindig a pontos dátumot lássuk az óra számlapján.

A luxusórák alapvetően svájci órák, ugyanis az alpesi országban több száz éve foglalkoznak órakészítéssel. Kezdetben manufakturális keretek között, sok évszázad alatt tökéletesítették az órák szerkezetét, kinézetét a megbízhatóság és időtállóság érdekében.

"Számtalan problémát lehetne említeni, például 1 °C hőmérséklet-ingadozás körülbelül napi 20 másodpercnyi késést okozott, vagy a szerkezetek kopását rubin és arany felhasználásával csökkentették.

Mára természetesnek tartjuk, hogy egy óra pontos, viselhetjük a karunkon, az üveg nem karcolódik, nem törik be és hasonlók"



- világított rá a luxusórák mögött meghúzódó mérnöki teljesítményre a szakember.

A hetvenes években megjelent digitális kvarcórák csaknem teljesen tönkre tették a svájci órákat. Ekkor alakultak meg Svájcban azok a szervezetek (Swatch Group, Richmond), amelyek a svájci óra márkájának minőségének megvédését és fejlesztését tűzték ki célul.

Noha sok cég bedőlt, több talpon maradt és a luxus szegmens az elmúlt években bővült.

Az svájci óraszövetség adatai szerint míg 2000-ben 488 ezer darab órát exportált Svájc, addig 2014-ben már több mint háromszor annyit.



Az óra öltöztet, ráadásul, ha valaki magasabb körökben mozog, külföldi magas rangú személyekkel kerül kapcsolatba, akkor nehezen vennék komolyan, ha bóvlival a kezén jelenne meg.

A luxusórák egyedi, kézzel gyártott termékek, minden részükön látható az igényesség.

Ugyanakkor az már nehezen mondható meg, hogy a szíj bőrből készült legyen vagy fém, kerek vagy szögletes a ház. A minőségi anyagok alapvetőek, de nincs egyértelmű luxusóra-divat és nincsenek divatdiktátorok – fogalmazott a szakértő.

Hárommillió forint felett olyan nagyon sok különbség nem tapasztalható az órák között. Egy 10 milliós, vagy 100 milliós óra között az lehet a különbség, hogy milyen márkáról van szó, és mennyire limitált a széria..

OSZD MEG másokkal is!