Budapesti árverésen lehetett megvenni a világ egyik legvékonyabb óráját

A kollekcióban ott volt az iraki légierő hivatalos órája, Maradona kedvence, de a búvárok és a hollywoodi sztárok kedvelt órája, a Panerai Luminor is.

Az egyik legérdekesebb tétel pedig egy 200 éves, de máig a világ egyik legvékonyabb függőórája.

Az árverésen a luxuskategóriát a világ talán legismertebb óramárkája, a Rolex uralta. Az sokat elárul a márka keresettségéről, hogy hosszú várólistára kerülhet, aki csak úgy besétál egy Rolex márkaboltba.

A svájci óramanufaktúra egyébként még mindig családi kézben van, és modelljei a mai napig jó befektetésnek számítanak akár rövid-, akár hosszútávon is. Az árveréseken beszerezhető különleges darabok iránt talán még nagyobb az érdeklődés.



Az októberi aukció egyik legérdekesebb Rolexe a GMT-Master II karóra.

Az 1955-ben bemutatott eredeti modell hivatásos pilótáknak készült, később pedig a világutazók egyik kedvenc karórájává vált. Az aukción 1,3 millió forintról indul a GMT-Master II.

A sportos Rolexek mellett a klasszikus modellek is szerepelnek az árverésen: lesz egy bőrszíjas, arany Sky-dweller, a ritkaságokat pedig a Rolex Datejust Oyster kvarcóra képviseli majd.

Ez abban az időszakban került piacra, amikor a svájci óragyártó cégek megpróbálták felvenni a versenyt az olcsó kvarcórákat gyártó japán vállalatokkal.

Hasonló a helyzet a Breitling két kijelzős Navitimerével is. Az 1884-ben alapított svájci cég már egész korán, 1914-től készített speciális karórákat pilótáknak.

Az egyik leghíresebb megrendelőjük az amerikai légierő volt, később pedig, a '80-as években az iraki légierő is ilyet rendelt a pilótáinak.

Az óra egyik érdekessége, hogy az analóg számlap alján van egy digitális kijelző is, valamint a forgathtató lünetta logarlécként is használható.



Az árverés legrégebbi darabja egy 29 mm átmérőjű, 200 éves női függőóra, amely dupla tokjával és üveggel fedett aprócska számlapjával együtt is csak 2,7 mm, a benne rejlő, szerkezet pedig 1,8 mm vastagságú. Ennek az órának az alkatrészei természetesen kézzel készültek, nem számítógéppel tervezték, és gépekkel gyártatták le őket.

Az órát egyébként egy ismeretlen mester készítette, és valószínűleg 100 évig tartotta a legvékonyabb óra rekordját.

OSZD MEG másokkal is!