Ez volt minden okosóra őse: a Seiko csoda találmánya mindent forradalmasított

Sokan nem is tudják, hogy a Seiko ennyire nagy innovációval rukkolt elő néhány évtizede.

A Seiko az egyik legnagyobb és egyben legrégebbi japán óragyárként vonult be a történelembe, és ma az ismert keleti óragyártás csúcsát fémjelezi.

Az óráik elegánsak, trendiek, követik a mainstream vonalat, sőt, minőségben és merészségben még az átlag fölé is ugranak.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a Seiko időnként próbálkozott annyira merész órákkal is, amik már-már bizarr lábjegyzetként is tekinthetők a történelemben.



Valahogy akkor és ott azonban mégis óriási előrelépésnek és szenzációnak számítottak!

A Seiko Tv watch egy igazán különleges óra volt, sokan nem hittek benne, mások kifejezetten bizarr próbálkozásnak tartották.

Aztán jött és megrengette a világot több szempontból is.

A Tv Watch egy olyan technológia hozadéka volt, ami tipikusan japán találmány volt: a quartz karóra. 1969 karácsonyán, egész pontosan december 25-én mutatta be a Seiko az Astron quartz óráját, mely a világ első quartz szerkezetes karórája volt.

Ezzel nem kellett megfelelni a standerdeknek és az elvárásoknak, egy új utat nyitottak meg maguknak.



Sokak szerint egyértelműen a technológia forradalmát hozta magával a Seiko TV Watch.

Egyszerre volt a lehető legkevésbé praktikus és forradalmi újdonság is.

Amolyan gyűjtők számára kötelező ritkaság, sem mint elsőre mindenkinek "bejövős" hatású óra.

Az óra még filmekben is szerepelt furcsa kinézete és forradalmi megoldásai miatt. Az 1983-as James Bond epizód, az Octopussy jeleneteiben Roger Moore karján, sőt, Tom Hanks is viseli az 1987-es Dragnet (Behálózva) moziban.

A készülék (na jó, óra) egy ½”-os, háttérvilágítás nélküli kijelzőt kapott, 17×25 mm méretben, szürkeárnyalatos (valójában kék-fehér árnyalatokkal operáló) kivitelben. A tv tuner része VHF és UHF csatornákat tudott venni analóg jelből, illetve FM rádióadásokat is lehetett vele hallgatni.



OSZD MEG másokkal is!