A Movado filmbe illő története: a svájci mesteri tudás és a technológiai vívmány gyümölcse

A Movado filozófiája a rendkívüli formatervezés, a svájci mesteri tudás és a technológiai vívmányok iránti elhivatottság.

Ez a filozófia mind a mai napig érvényes éppúgy, mint 1881 –ben, amikor Achille Ditesheim, egy fiatal órásmester a svájci La Chaux-de-Fonds városban megalapította cégét.

Elhatározta, hogy olyan órákat fog gyártani, melyek minőségben fölülmúlják az eddigieket. Nem kellett hozzá néhány évnél több, és remekei valóban új történelmet írtak.



Az 1905 – ben megrendezésre került nemzetközi óravásáron Achille Ditesheim cége aranyérmet nyert három kategóriában: minőség, kreativitás és formatervezés. Még ebben az évben a cég új nevet kapott: Movado. Ez egy esperanto kifejezés, melynek jelentése „örökké mozgásban”.

A névválasztás találó, és tulajdonképpen egy önbeteljesítő jóslatnak bizonyult : azóta a Movado cég több, mint 200 nemzetközi elismerést kapott az óragyártás területén elért fejlesztéseinek és művészi megoldásainak köszönhetően.

Kezdve a Polyplan óráktól, melynek a csukló vonalát követő hajlított óratokjába egy három síkú forradalmian új , szabadalmaztatott szerkezetet építettek , egészen a legendásan híres számlappal rendelkező Movado Museum órákig , a Movado modellek nagy hírnévre tettek szert egyedülálló szépségű és időtlen formatervezésük miatt.

A Movado név fémjelzi a valaha megalkotott leghíresebb időmérő szerkezeteket:

Az Első Világháború katonáinak elegáns, védőráccsal ellátott óráit…. az 1927-ben megalkotott Ermeto, egy kapszula formájú zsebóra, melyet a kapszula szétnyitásával és összecsukásával lehetett felhúzni. … az
1950-es években az első központi járókerékkel meghajtott Kingmatic automata órák ….



A 20. századi nagy művészei által megálmodott Movado Artists’ széria …. és természetesen az óratörténelem páratlan alkotása, a Movado Museum .

Museum kollekció :

A Museum óra fekete számlapja - a delelő Napot jelképező arany ponttal a 12-es indexnél – a Modernizmus szimbólumává vált. Az órát 1947 – ben Nathan George Horwitt tervezte, akire nagy hatással volt a Bauhaus iskola. Jelszava az „ Egyszerűség, Izlésesség és Funkcionalitás”

„ Az időt nem számok sorozataként érzékeljük, hanem a Nap állásaként, mely a Föld forgásával együtt változik „ – mondta Horwitt.

A számlap 1960 – ban bekerült a new yorki Modern Művészetek Múzeumának állandó gyűjteményébe. A „Museum Óra” elnevezés ebből az elismerésből fakad. Azóta a Movado órák a világ jelentős múzeumainak gyűjteményében megtalálhatók.



OSZD MEG másokkal is!