Világrekord: születésnapi ajándék karóra, ami világrekorder összegért kelt el

Hosszú ideig nem lesz csúcsdöntő ezek után...aukciós világrekord! Nem akármilyen darabról van szó!

Nemrég nem akármitől volt hangos az órapiac.

Egy monumentális összeget fizettek ki egyetlen óráért. Ez az összeg pedig annyira hatalmas és leírhatatlan, hogy azonnal be is vonult az aukció a minden idők legdrágább aukcióit tartalmazó rekordok közé.

Rögtön az első helyre, ugyanis óra még ennyiért soha nem kelt el!

Egy 66 éves svájci karóra volt az, ami ezt a világrekordot megdöntötte.



Az 1952-ben gyártott, öröknaptáras Patek Philippe óra 3,9 millió svájci frankért (1,1 milliárd forintér) cserélt gazdát a Sotheby's genfi árverésén.

Az óra a svájci óragyártó műhelyéből került a londoni Asprey ékszerészlánc egyik üzletébe, amely története során ezt az egyetlen darabot kínálta eladásra ebből a modellből.

Az órát 1956-ban vásárolták meg az Asprey luxusüzletben.

Érdekessége az órának, hogy a luxusékszerekkel foglalkozó lánc nevét is felírták a számlapra annak idején.

A The Asprey eredeti tulajdonosa, akinek R. C. monogramját az óra sárgaarany hátlapjába is belevésték, valószínűleg 21. születésnapjára kapta az órát.

Az aukciót megelőzően Ázsia-szerte és Dubajban is bemutatott karórának barna bőrszíja van, és az öröknaptár mellett stoppermechanizmust is beleépítettek.



Az óra csodaszép: a számlap nem mozgalmas, de nem is az a kifejezetten minimalista, a formatervezés megkapó, a világosban játszó aranysárga színárnyalatok pedig fényűzést és pompát kölcsönöznek neki.

Az óraszíj elegáns sötétbarna valódi bőrből készült, így az időnek és a megpróbáltatásoknak egészen eddig tökéletesen helytállt.

Az óra minőségéről és precízségéről sokat elárul az, hogy ennyi idő alatt még egyetlenegyszer sem hibásodott meg!

Ezzel egy olyan időtlen csodát hoztak létre, aminek az értéke nem is gondolták még akkor a készítők, hogy ennyire felbecsülhetetlen lesz majd...



A Patek Philippe-karóra korábbi tulajdonosa egy 2006-os aukción tett szert az óraritkaságra az akkor rekordot jelentő 2,2 millió svájci frankért.

A mostani árverést megelőzően 2-4 millió svájci frank közé becsülték a leütési árát.

Hogy meddig lesz verhetetlen ez a világrekord, azt nem tudni, de az órák piacán mindig látni érdekes, váratlan meglepetéseket.

Így könnyen lehet, hogy a trónfosztó már úton is van...