Óravásárlás előtt vagy? Ezeket a jótanácsokat feltétlen fogadd meg!

Használt, új vagy kvarc? Esetleg mechanikus? Amit korábban soha nem mertél megkérdezni!

Óravásárlásra adtad a fejed?

Fontos, hogy legyen valamiféle elképzelés benned arról, hogy pontosan mit szeretnél.

Az óra ugyanis nem csak egy ékszer a csuklón, fontos, hogy funkcióját tekintve megelégedéssel töltsön el a viselése, és ne érezd azt, hogy valamiben hiányt szenvedsz.

Ezért különös tekintettel kell megválasztani, és érdemes több óraboltot végigjárni, mire megtalálod a neked megfelelő darabot.

De mégis, milyen szempontokat vegyél figyelembe? Nos, elég ha azt végiggondolod, amit egy autó vásárlása esetén végig gondolnál!

Sok hasonlóság van ugyanis a kettő között!



Értéket tekintve egy új, középkategóriás óra áráért már akár új autót is lehet kapni,

Ha újonnan vásárolod, mindkettőnél “azonnali értékvesztéssel” kell számolni, amint kilépsz/kihajtasz vele a szalonból

Viszont ez az “azonnali értékvesztés” jól jön akkor, amikor a használt óra/autó is lehet reális alternatíva

Ha az óra mechanikus, ugyanúgy rendszeresen karban kell tartani (szervizeltetni kell), mint egy gépjárművet

Mindkettőnél létezik “használtpiac”, annak kereskedőivel és neppereivel, a beszámolás, cserebere is hasonló elveken alapszik

Még eme “használtpiacon” lévő órák/autók külső-belső állapota is megegyezhet: a gyönyörű, akár hibátlanra feltupírozott külcsín mögött a motor, a szerkezet hibás működését bizony a pénztárcánk fogja legjobban megérezni.

Használt óra/autó vásárlásakor ezért tanácsos szakértő segítségét kérni, aki például ismeri az adott modellt, fel tudja mérni annak műszaki állapotát. Mindkét esetben a legjobb szakértő: az adott modell szakszervize.

Új óra vásárlásakor a garancia akár 4-5 év is lehet (pl. Omega, Rolex), használt óra vásárlásakor sok kereskedő szintén biztosíthat garanciát.



Az új autó és az új óra bőrszíjának az illata is mutathat némi hasonlóságot:) és sok esetben a használté is..


Fontos még nagyon az, hogy milyen óratípust választasz, mert ez sem mindegy, sőt! Talán az egyik legfontosabb!

Sokakban az a nagy dilemma, hogy quartz vagy mechanikus? A quartz órák általában elemmel vagy akkumulátorral működnek, utóbbi feltöltése pl. működhet fényenergiával vagy a viselője mozgási energiáját hasznosítva.

A mechanikus órák pedig jellemzően sokkal drágábbak és pontatlanabbak, mint az előző kategória órái. Pontosságuk nagymértékben függhet az óra árcédulájától (vannak azért kivételek!) és attól, hogy az 5-7 évente kötelező szervizek ne legyenek kihagyva.

A mechanikus óráknak van egy nagy csábereje, megvan a maguk varázsa!

 

A mechanikus óra együtt él tulajdonosával, teljes mértékben “rá van utalva”, hiszen a működéséhez szükséges energiát a viselője adja át az órakorona felhúzásával.

Ha fontos a pontosság, ha nem hordanád rendszeresen az órát, csak főleg alkalmanként, akkor viszont érdemes quartz órát választanod.

Reméljük, hogy ezzel a néhány gondolattal tudtunk neked segíteni, hogy kiválaszd a megfelelő órát!