Kézifelhúzós vagy automata? A nagy dilemma és az órások legnagyobb kérdése

Átfogó elemzésünkben főbb előnyeikre és hátrányaikra fókuszálunk.

Gyakran teszik fel a kérdést: kézi felhúzós órát, vagy automata órát választanál?

Az emberek többsége nem igazán tudja rávágni a végleges választ, akinek pedig már mindkét kategóriában volt órája, az pedig végképp nem.

Itt ugyanis csak elsőre látszik az, hogy valamelyik jobb lenne mint a másik.

De vajon tényleg így van?

El lehet dönteni, kinek melyik a jobb? Nos, ez már más kérdés...

Az automata órák és a modern világ árnyékában adódik a fontos és jogos kérdés: Ha a mai órák modernebb technológiával készülnek, mégis miért maradtak fenn ezek a régen gyártottak akár viselhetően, és miért megy "tönkre" a szuper százezres óra pár év után?



A válasz a viselés módjában rejlik.

Abban, hogy máshogy viseljük ezeket az órákat, ezáltal megvan a maguk joga az életünkben.

Az órák fejlődése két vonalon történt, ha felületesen közelítjük meg. Az óra tokozása a biztonságos viselhetőséget, az óra szerkezete a megbízható működést tette lehetővé.

A felhúzós órák lelke a főrugó, mely a rugóházban megfeszítve látja el a mechanikus szerkezetet működéséhez szükséges energiával

Ez a főrugó egyetlen önálló műsorszáma kifelé történő tekeredése, ahogyan alapállapotába próbál visszaállni; ez annyit tesz, hogy ennek felhúzásáról minden óra esetében nekünk kell gondoskodnunk az általa lehetővé tett módokon – így a koronát forgatva és/vagy az órát kézen hordva és/vagy óraforgató használatával.

Ez a következőképpen néz ki a gyakorlatban.

A kézihúzós órákat csak a korona "magunktól elfelé" történő tekerésével tudjuk életben tartani, egy apró racsni roppant kielégítő hangjátéka közepette. Gyakori kérdés, hogy ezt el lehet-e rontani, kárt lehet-e tenni az órában annak "túlhúzásával"? Nos, a válasz egy határozott igen, célszerű óvatosan eljárni az óra felhúzásakor.



Előnyük az, hogy jóval vékonyabbak, mint más órák, valamint zavartalanabb a működésük, és nem zavaró. A látvány is mellettük szól, sok esetben az óraszerkezetbe betekintést nyújtó változatok igazi csodák.

Sokaknak a konklúziója tehát az, hogy megvan a maga hangulata a felhúzós óráknak, de nagyon vigyázni is kell rájuk.

Örök klasszikusok maradnak, de egyesek szakmai ajánlata az, hogy csakis gyűjtőknek, vagy annak, aki szeret óráshoz járni.

Az automata karórákat egy rotornak nevezett lengősúly mozgása húzza fel. A kifinomultabb automata szerkezetek a koronán keresztül is felhúzhatóak.



Bizonyos automata órák a rotor forgásirányainak csak egyikén keresztül feszítenek a rugón, a másik irányba a rotor szabadon elforog anélkül, hogy bármilyen hatással is lenne a járástartalékra.

Előnyük az, hogy rendkívül kényelmesek és nem kell állandóan azzal foglalkozni, hogy újra felhúzzuk.

Az automata órák sokkal egyedibb megoldásokkal rendelkeznek, mivel nem annyira kötött a technológia, valamint rengeteg összetett funkcióval rendelkeznek.