Karóra-történelem az elmúlt 50 évből: évtizedről évtizedre

Ilyen változásokon mentek át a mindenki által kedvelt, egyre népszerűbb karórák!

Az 1950-es évektől indulunk, és elkalandozunk az óceánok legmélyebb pontjára, hogy aztán fellőjük magunkat a Holdra.

Vigyázat, egy kis óratörténelem következik, de egy percre sem lesz unalmas, sőt!

1950-es évek:


Az 1950-es évek főleg arról szóltak, hogy a Rolex Submariner - akkoriban egyik legnépszerűbb, és legnagyobb tudású óra volt - sikerét megtörjék, vagy meglovagolják.

Rendre-másra születtek a különféle óramásolatok, és mindenkia Rolex sikerének kulcsára próbált rájönni, mely sokak szerint egyértelműen a pontosságban, a minőségben és a vízállóságban rejlett.

Az óra 1953-ban debütált és vízálló volt. A Rolex több ízben gyártott szupererős, tényleg vízálló órákat, melyek közül egy még a Mariana-árok mélyére is lejutott több mint 6000 méteres mélységbe.


1960-as évek


Azok a bizonyos 60-as évek már az űrutazásról szóltak, hiszen az évtized az űrverseny szellemében zajlott, így nem véletlenül az órák is képbe kerültek.

Itt az Omega húzott egy olyat, amivel beírta magát a történelembe. Az Omega Speedmaster Professional ugyanis az első óraként kijutott a világűrbe.

Méghozzá nem akárki, Buzz Aldrin karján, amikor az Apollo-11 fedélzetén 1969-ben landolt a Holdon.


1970-es évek


A hetvenes éveket a kvarcórák fejlődése dominálta. Mindenhol ott voltak, forrásvízként törtek be az órapiacra, és árasztották el különféle modellekkel a világot.

Megjelent és elkezdett teret nyerni a világító ledes technológia, különféle folyadékkristályos megoldásokkal, és debütált a Chronosplit karóra, amit a TAG Heuer indított útjára 1975-ben.


1980-as évek


A 80-as évek nem voltak túl komoly évek, már csak a hippik miatt sem. Rengeteg olyan óra született ennek reflexiójaként a különféle óragyártók műhelyeiben, melyek nem a komolyságot vették alapul.

Éppen ellenkezőleg.

A laza, szabados és önfeledt korszak fogyasztóira akartak "reagálni" valamit, így rengeteg színes és vicces kinézetű óra született. olykor a minőség rovására, ugyanis sok órát műanyag elemekből gyártottak.


1990-es évek


Ekkor kezdték a mechanikus órák újra reneszánszukat élni, a műanyag vicces és színes órák divatkorszakának lecsengése után.

megint előtérbe kerültek a komolyabb darabok és a megbízható óraszerkezetek. ilyen volt a Lange 1, amit az A. Lange & Söhne gyártott le.

Az egyik legszebb óra volt akkoriban, és bár kevésbé ismert, igazi reneszánszáét élő mechanikus darab volt akkoriban.


2000-res évek


A Hublot indította a korszakot, méghozzá remekül. A Hublot Big Bang nevű órája sokáig népszerű és egyeduralkodó volt, mert diverz agyagokból épült fel, modern módon.

Az egyik legjobbnak számító óra volt akkoriban és aki valamit adni akart magára, az ilyet vett föl a csuklójára.


2010-es évek


A mechanikus és az automatikus órák rohamos ütemben terjednek, és ez érzékelhető napjainkban is. A modern órák ugyanúgy elkezdtek teret nyerni, mint a kevésbé modern darabok.

Ez egyúttal életre hívta a régi órák újragondolt változatait is, vagyis bizonyos örök klasszikusok újra reinkarnálódtak a modern idők szavára.