Erről árulkodik az órád: kialakult a hierarchia, ami ma is meghatározó

A legnépszerűbb és legáltalánosabb férfiékszer a karóra. Sokat elárul a társadalomban betöltött szerepünkről, de vajon pontosan mit?

Miről is árulkodik az, hogy az embernek milyen óra van a kezén?

Nos, rengeteg mindent... sokszor olyat is, amit nem gondolnánk.

A XVI–XVIII. században egy zsebóra vagy függőóra a leggazdagabbak között is a privilegizált rétegek körében fordult elő. Uralkodók, mágnások engedhették meg maguknak a személyes óra birtoklásának luxusát.

A mai luxusóragyártók kínálatának gerince is a férfiórákat tartalmazza, a modellkínálatban és a mennyiségben is ez a fő piaci szegmens.

A svájci óragyárak között is kialakult a hierarchia, amely alapvetően ma is meghatározó.

A három vezérhajóvá a Patek Philippe, az Audemars Piguet és a Vacheron Constantin vált, őket követte a Breguet, az International Watch Company és idővel a Rolex. A többi gyártó alacsonyabb presztízsűként működött.



A piaci hierarchia vásárlói, gyűjtői hierarchiává vált és mind az árakban, mind a státuszban jelentkezett.

Természetesen egy-egy IWC ára elérhette egy Patekét, talán egy Omega is versenghetett egy Rolex-szel, azonban ha megnézzük a használt (antik) órák árverési eredményeit, egyértelműen megállapítható, hogy a fenti hierarchia ma is működik.

Kialakult néhány nagy divatcég, amely akár 10–20 patinás régi óramárkát és sokszor mellette sok-sok más terméket is maga alá gyűjtött.

A legismertebbek közül megemlítem az „eldobható” kvarcórákkal berobbanó Swatch csoportot, amely mára birtokolja az Omegát, az 1775-ben alapított Breguet tulajdonosi jogait.



A legutóbbi trendek az egyre robusztusabb méretekről, az aszimmetrikus számlapelrendezésről, a különleges alapanyagokról és színekről szólnak. Sok gyártó árukapcsoláshoz hasonlóan egy-egy luxusautó-márkával közösen fejleszt.

Manapság a mechanikus órák esetében is hódít a csúcstechnika. Különleges szén, kompozit vagy ritka fém (palládium, speciális ötvözetek) alapanyagokból készülnek a tokok, a szerkezetekben sokszor golyóscsapágy, hajtáslánc vagy több rugóház jelenik meg.

A tokok bevonatai is különleges, űrtechnológiai fejlesztéseken alapulnak.

És hogy miről árulkodik az órád? Hát leginkább rólad. Esetleg az ízlésedről, az anyagi helyzetedről, talán az órásodról, meg arról, hogy mit részesítesz előnyben.



OSZD MEG másokkal is!