Sötét elegancia: klasszikus, férfi karórák, amik nem ismernek kompromisszumot, ha feketéről van szó!

Mindig is divatban voltak a sötét órák. Bemutatunk néhány éj fekete csodát, mely magával fog ragadni!

Tagadhatatlan, hogy a fekete és sötétszürke óráknak megvan a maguk bája, és még csak azt sem lehet rájuk mondani, hogy túlságosan komorak.

A fekete stílus ugyanis sokkal inkább kölcsönöz eleganciát, mintsem szomorú gyászt az ember csuklójára. 


Sőt, itt-ott egy-egy jól eltalált ellen-színnel nem csak színt tudnak bele vinni a nagy óragyárosok remek dizájnerei, de maradandó külsővel tudják őket megáldani.

Végső soron több olyan klasszikus is született az elmúlt években, évtizedekben, melyek kifejezetten a fekete külsőnek köszönhették átütő sikerüket. És ne feledjük! A fekete órák mindig minden alkalomhoz passzolnak.

Ez szintén elvitathatatlan előnyük.

Éj fekete Tourbillon óra a King Power Tourbillontól


A 48 mm-es gigászi nyolcszögletű tok kerámiabevonatot kapott, ettől a színe. Ugyanakkor konvencionális értelemben vett számlapot nem is találunk rajta, hiszen a zafírüveg alatt egyből a tourbillonnal szembesülünk, a 12 óránál levő segédszámlap a valódi óra, a másodperceket pedig a tourbillonketrec felett olvashatjuk le.
Igazi helypocsékolás és pazarlás, hiszen matt fekete alapon matt fekete mutatók alig leolvashatóak, ha úgy nézzük, ha pedig óratechnikai műalkotásként, akkor valóban igaz l’art pour l’art jelenség.

A kézi felhúzású HUB6002 tourbillonos komplikációjú szerkezet 120 órás járástartaléka figyelemreméltó. A 100 méteres vízállóságú tok koronája matt fekete PVD-bevonatú titán. Titánból készültek és mattfeketék a lünettát tartó csavarok is, melyek a Hublot-design szerves elemét képezik, sok más modelljükön is tetten érhetőek.

A vízállósághoz jól párosul a fekete kaucsukszíj, mely mint egy fekete rovar ízelt lába, kis szekciókra tagozódik.


Multifort: narancs-fekete elegancia


A Mido a Multifort-típuscsaládot 1934-ben indította útjára, így ez az óra – bár nem is hinnénk első ránézésre – egyben a retródivathullám meglovagolására is szolgál. Persze akkoriban még eszébe sem jutott volna a svájciaknak ez a „matt fekete köntös narancs színű gombokkal” összeállítás. Viszont mai szemmel nézve a narancs superluminova mutatóival és órajeleivel döbbenetesen szemet vonzó összhatású lett a minden másban fekete óra.

Igazából a Multifortnak valóban csak a tokja az, ami régimódi, illetve ez is rossz szó: inkább időtlennek, klasszikusnak írnám le.

Érdekesség, hogy ebből a típusból annak idején nagyon sokat adtak el az Egyesült Államokban, és a második világháborúban szolgáló (jobb módú) amerikaiak körében nagyon népszerű típus volt. Nem véletlen, hiszen eleve masszív sportórának tervezték, és hát a második világháború eléggé férfias sport volt.

A tok itt is hatalmas – 44 mm – és 100 méterig vízálló, mely az ásványüveg hátlapon keresztül megtekinthető szerkezet mellett komoly értéknek számít. Ehhez hozzájárul a lecsavarozható korona és a kaucsukszíj is, így minden időjárási körülmények közt, tehát nyáron a strandon is jól használható ez a Mido.



IWC Da Vinci Chronograph: a fekete "ékszer"


Az IWC mindig is egy régimódi óramárka volt, de a jó értelemben, ugyanis az óragyárnem mindig hódolt be az aktuális, harmatgyenge életűnek tűnő divatnak, és gyakran igaza lett.

A divatos dolgok nagy része kikopott, amikbe nem állt bele, így mindenképpen meg kell hagyni, van egy erős ízlésük, ami működik.

Éppen ezért meglepő. de valahol érthető, hogy a fekete óradivattal kapcsolatban más volt a helyzet. Hamar megjelent kifejezetten ilyenre tervezett órákkal, miközben kerámiával ötvözte ezeket az óracsodákat, ami szintén szokatlan tőle.

A Da Vinci Chronograph már csak nevével is a klasszikus szépséget idézi fel, de meg kell mondani, a régies tonneau tokformát a fekete számlap és a magas fényű kerámia egészen korszerűvé teszi.


Sötét Accutron


Az Accutron egy igazi legendás óra az elektromos órák piacán és rendkívül sokan kedvelik, mert könnyű hasnálni, és viszonylagh igénytelen. Az igénytelent itt jó értelemben kell venni.

Ez nem más, mint a Bulova nevű óragyár "elfeketített" terméke, ami hamar áttörést ért el az eladások tekintetében.

Izgalmas részletek, hogy a fekete számlapon két négyzetes (9 és 3 óránál) és egy kerek segédszámlap is helyet kapott. Az óra igazi különlegességét adják a felhúzókorona és a stoppernyomógombok formái is.

Az órajelzések és a masszív mutatók egyaránt superluminova bevonattól világítanak a sötétben.



Ez csak néhány gyöngyszem, amiket szerettek az elmúlt években az órakedvelők

Valójában a fekete olyan az óráknak, mint a mennyasszonyoknak a fehér fátyol. megszépíti őket, és nem tudsz nemet mondani!