Automata órák: nem ördögtől való szerkezetek, rögtön eloszlatunk minden tévhitet velük kapcsolatban


Ezt sokan nem is tudják az automata órákról. Sok félreértést lehetne vele megspórolni...

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az automata órák, amelyik kezdenek nagyobb szeletet magukénak tudni az órák piacán.

Nem véletlenül...

Míg a mechanikus órák sikere töretlen, egyre többen próbálják ki ezeket a csodákat, amiket sokan modernebbnek, de kényesebbnek gondolnak egyesek.

Sőt, az utóbbi években kifejezetten megjelent egy ellen-hadjárat, ami totális félreértéseket szül, ezáltal rossz tapasztalatokat, és tévhiteket.

Rengeteg fórumon olvashatunk ezekről az órákról, megy az ETA-s vagy nem ETA-s kérdés, nagyon sokféle véleménnyel.



Valahogy mégis olyan ez a téma, mintha a kérdésekre mindössze kereskedelmi, manipulált válaszokat, felületes okosságokat kapnánk itt az interneten, hát még a legtöbb óra-"szak"-üzletben.

Főleg ilyenkor, karácsony környékén, amikor hajlamosabbak vagyunk egy kicsit gyorsabban vásárolni, előfordul a mellényúlás.

Alig egy éven belül szoktak megjelenni az órásnál a "félrevásárlók", a következő problémákkal:

A múlt héten két, nagyon drága automata órát is behoztak, hogy késik, biztos az elem...

Sajnos a felvilágosítás hiányából adódik ez a probléma.

Az automata órák majdnem mindegyike kézzel is felhúzható, 20-40 húzás után a rugóerő eléri a maximumot, így pótolhatjuk a hordásból kimaradt napokon elmaradt automatikus felhúzást, vagy azt, hogy mindennapjainkban nem mozog eleget a kezünk.



Ez a pontosság záloga is.

Ha a rugóerő lejáróban van, akár nagyon siethet is az óra. Igen, siethet!

Sajnos a legtöbb ilyen órát a boltokból a szervizekbe küldik, csinálnak velük valamit, vagy megfigyelik, visszaküldik, kiadják, majd a probléma pár hónapon belül jelentkezik újra.

Rengeteg óra van, ami megbízható, a nagyobb világmárkák óráival nem szokott gond lenni, de a TISSOT vagy a CERTINA automata órái is állni szokták a sarat az "óraközönség" véleményei alapján.

Sokak szerint a probléma abból is adódik más órák esetében, hogy az órásoknak kis hányada képes szakszerűen javítani ilyen órákat, ez pedig azt a látszatot kelti, hogy ezek az órák nem eléggé megbízhatók.

Pedig erről szó sincs!



Tetszik a fenti aranyozott, luxus karóra?

Hidd el, nem baj, és egyáltalán nem hátrány, ha automatikus elven működik. Fontos, hogy megfelelő szakszervizbe vidd, ha gond van vele, és te is tudd, hogyan kell rendeltetés szerűen használni.

ha hozzáértők kezében van, akkor biztos lehetsz benne, hogy ezek az órák képesek ugyanúgy az idők végezetéig elketyegni, mint a mechanikus társaik.